Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Förlorad i bokomvandlingen

Kanterna är utsuddade, huvudkaraktären förmjukad. Kvar finns en ibland långtråkig berättelse som lyfter sig i andra hälften.

Norrköping2018-09-07 05:55
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När jag tror att filmen är över sneglar jag på klockan och inser att en hel timme kvarstår. Jag vet att väntan kan skildras på film utan att glida in i utmanande tråkighet. Ta exempelvis ”Into The Wild” där karaktären väntar in en räddning som snarare blir väntan på döden. Även långsamt tempo i sig är inte ett problem om berättandet ändå har ett driv, exempel på det är nyligen bioaktuella ”Mademoiselle Paradis” eller Terrence Malicks ”Tree Of Life”. Men när huvudrollen i ”Smärtan” väntar på sin man händer en hel del saker i hennes liv. De berättas på ett så pass livlöst sätt att väntan blir ganska bokstavlig och utdragen.

Marguerite väntar på sin man Robert som arresterats av nazisterna för att han varit engagerad i motståndsrörelsen i Frankrike. Även hon är del av rörelsen men lyckats hålla sig undan myndigheterna. När hon försöker hitta honom hamnar hon hos den franska Gestapo-tjänstemannen Pierre Rabier. Han känner till hennes roman och blir därför intresserad av att fortsätta träffa henne.

Originaltiteln ”La douleur” betyder smärtan, och internationella titeln ”Memoir Of War” men varken äkta smärta eller krig finns med i filmen. Marguerite är en huvudrollfigur som förvandlas till birollsfigur i sitt eget liv. Vilket vore okej om boken vore skriven så men så är inte fallet. Till och med Dionys verkar mer drivande karaktär än Marguerite. Att hon framstår som svag och delvis intetsägande beror inte på den utmärkta Mélanie Thierry utan regi och manus som tagit en kvinna i romanen och gjort henne menlös. All våld och smärta är nästintill utsuddat. Berättelsen är förminskad.

Film

Smärtan

Filmstaden

Regi: Emmanuel Finkiel

I rollerna: Mélanie Thierry, Benoît Magimel, Benjamin Biolay, Grégoire Leprince-Ringuet, Emmanuel Bourdieu m fl.

Betyg: * *

Läs mer om