Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Skildring av Sovjet

Sprider ett sällsynt obehag, en känsla av att vara invånare i en diktatur. Utmärkt i alla detaljer som skapar strålande helhet tillsammans.

Maktkamp. Steve Buscemi spelar Nikita Chrusjtjov i satiren ”The death of Stalin”, som utspelar sig 1953 och skildrar maktkampen i Kreml när Josef Stalin insjuknar och dör.

Maktkamp. Steve Buscemi spelar Nikita Chrusjtjov i satiren ”The death of Stalin”, som utspelar sig 1953 och skildrar maktkampen i Kreml när Josef Stalin insjuknar och dör.

Foto: NICOLA DOVE

Film2018-03-02 06:15
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Främsta beviset på förträffligheten i "The Death Of Stalin" är en akut äkta känsla av att leva i en diktatur som infinner sig medan och efter. Absurd, svart humor är ett satiriskt verktyg som inte på något sätt förtar den krypande känslan av att vara fast och utsatt. Genom små, smarta, utsökta detaljer spänner berättelsen mycket vidare än kring Sovjets maktcentra på 50-talet.

"The Death Of Stalin" handlar inte om diktatorns död i första hand utan efterspelet av hans plötsliga och oväntade bortgång 1953. Filmen börjar på en orkesterkonsert för radio. Produktionsteamet blir uppringd av Stalin som vill ha inspelningen. Problemet är att ingen har tänkt på att spela in. Det resulterar i halt av alla i lokalen, konserten ska återskapas och spelas in för att göra Stalin nöjd. Eller rättare sagt, för att rädda livet på de som arrangerat direktsända radiokonserten. Ett par timmar senare får Stalin inspelningen men får hjärnblödning och faller ner i koma ganska omgående. Hans närmaste team av ministrar börjar väsa i hopp om att ta över makten.

Det blir till en komplex röra där ingen demonstrerar någon form av omtanke eller godhet, som väntat. Värst intrigerande är Chrusjtjov och Berija. Den som kan sin historia vet vem som kom vinnande ur den kampen. Slaget om ondska blir i alla fall oavgjort, de är båda så skrämmande satanistiska att tittaren omedvetet sänker huvudet och höjer axlarna. De andra positionerar sig hela tiden i relation till despoterna i fråga. Kanske framstår de inte lika hänsynslösa, men även de har en iskall inställning till det som händer.

Hur mycket som är sanningen och hur mycket som regissör Iannucci har lagt till vet endast de inblandade som sedan länge är raderade från jorden.

"The Death Of Stalin" är en mycket skickligt sammansatt film där varje detalj är genomarbetad och drivande. Iannucci som är mest känd för serien "Veep" har samma skärpa här. Det är ingen slump att filmen är förbjuden i Ryssland. Skådespelarna är överlag häpnadsväckande duktiga. Steve Buscemi är egentligen den enda som ibland spelar sig själv mer än sin rollfigur, men även han håller hög nivå. Simon Russell Beale är utomordentligt vanlig och infernalisk i samma gestalt som Berija. Även Jeffrey Tambor som Malenkov och Michael Palin som Molotov är strålande som viljelösa mähän.

Mellan händelserna, mellan de hänsynslösa krafterna, där händer "The Death Of Stalin". I rädslan som uppstår, känslan som skapas. Essensen av en diktatur är blottad framför våra ögon.

Film

The Death Of Stalin

Cnema

Regi: Armando Iannucci

I rollerna: Simon Russell Beale, Steve Buscemi, Jeffrey Tambor, Jason Isaacs, Michael Palin, Paddy Considine, Andrea Riseborough, Rupert Friend m fl.

Betyg: * * * *

Läs mer om