Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Misär i soliga Florida

Mångsidig, något intriglöst men starkt skimrande skildring av misären i annars soliga och lyckliga Florida.

Pastell. Sexåriga Moonee och hennes unga mamma bor permanent på ett slitet motell i turisttäta Florida, vilket skildras med finess i ”The Florida project”.

Pastell. Sexåriga Moonee och hennes unga mamma bor permanent på ett slitet motell i turisttäta Florida, vilket skildras med finess i ”The Florida project”.

Foto: Scanbox entertainment

Film2018-02-09 06:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Florida, Disney World-territorium. Florida, de pastellklädda byggnaderna som får infrastruktur att se ut som godis. Florida, solskensstaten dit pensionärer tar sig för att njuta av de gyllene åren. ”The Florida Project” inleder med att införliva alla dessa förväntningar. Energisk musikintro tonar in i humoristisk scen med kaxiga barn. Den solkyssta känslan får ett abrupt slut när barnen krossar alla gränser för vad hyfs och uppfostran innebär. Det är sommarlov och traktens mindre välbärgade barn, som bor på gångavstånd från nöjesfältet, försöker underhålla sig utan att ha rimliga förutsättningar. I berättelsens kärna finns Moonee, kavat 6-åring som prestigelöst förflyttar sig i olika miljöer. Hennes arbetslösa mamma Halley lever från sedel till sedel. Motellansvarige Bobby skriker på barnen titt som tätt men kan inte dölja sitt stora hjärta.

”The Florida Project” blandar lekfullhet med diskbänksrealism på ett sällan skådat sätt. En känsla som karaktäriserar det mesta i filmen. Utsökta fotot är ett visuellt musikalnummer. Obehindrat rör sig manuset från skrattretande scener till ett hopplöst mörker. Relationerna är en salig blandning av försummelse och djup kärlek. Filmen är i sin gestaltning en påminnelse om den välkända nöjesparken i periferin. Vilket stundtals behövs eftersom ingen sammanhängande story finns. ”The Florida Project” är mer upplevelsesaga än en traditionell historia med intrig. Däremot finns en röd tråd om misären mitt i rikedomen. Tragiska omständigheter som tagit värdighet och gränser från människor. Vid sidan om finns Bobby som betraktare, som vill gästerna väl men förmår inte att hjälpa dem att komma fram. Den som inte vill bli lyft kan inte lyftas. Willem Dafoe levererar alltid men lyckas till och med att överraska med sin insats här.

Dafoes utmärkta skådespel flankeras av Brooklynn Prince som vanvördiga lilla Moonee. En av de mer elektriska rollfigurer skådad på den vita duken på senare år. Dialogen är generellt rapp och alla de bästa citaten får Prince avfyra. Moonee är rolig, gränslös, varm och en omåttlig opportunist. Prince spelar henne med precis den attityd som ett barn har till sin destruktiva miljö: hon är fullständigt omedveten.

Om jag ska kritisera något så är ”The Florida Project” lite för mycket i nuet. Vi får inte någon historik kring Halley. De orsaker som lett till hennes situation och hennes ovilja att hitta arbete förklaras aldrig, vilket skulle kunna ge bilden av att Halley saknar motivation i livet.

Film

The Florida Project

Cnema

Regi: Sean Baker

I rollerna: Brooklynn Prince, Bria Vinaite, Willem Dafoe, Valeria Cotto, Christopher Rivera m fl.

Betyg: * * * *

Läs mer om