Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Mannen som avslöjade hungersnöden i Sovjet

Flera vinklar samlas i denna skildring av hungersnöden som Stalin försökte dölja. Hyllning till sanningssägaren Gareth Jones.

James Norton i ”Mr Jones”..

James Norton i ”Mr Jones”..

Foto: Njuta/Studio S/Pressbild

Film2020-03-27 09:57
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Film

Mr Jones
Cnema 
Regi: Agnieszka Holland
I rollerna: James Norton, Vanessa Kirby, Peter Sarsgaard m fl.
Betyg: 3

Det finns något rörande och sentimentalt över gestaltningen av George Orwell i "Mr Jones". Filmen insinuerar att Orwell inspirerades av journalisten Gareth Jones som avslöjade hungersnöden i Stalins Sovjetunionen. Att Orwell är med ska ge tyngd till den mindre kända Jones. Författaren ska representera den del av dåvarande världens vänstermänniskor.

"Mr Jones" är varierad, som film betraktad. Delvis är den gjord som en ren deckarhistoria. Delvis är den en socialrealistisk skildring. Delvis handlar den om en individs kamp. I filmens inledning arbetar Gareth Jones hos före detta premiärminister David Lloyd George. Jones har tidigare lyckats få en intervju med Hitler och är den enda som verkar inse den verkliga faran. Filmen utspelar sig på 30-talet och läget är fortfarande sådan att vissa tror sig kunna begränsa Hitlers framfart eftersom de köper att han inte har så stora ambitioner. Nu vill Jones till Moskva för att få till en intervju med Stalin. Hur kan ett land rusta samtidigt som hela världen lider av ekonomiska problem? Jones vill hitta svaren. Han tar sig till Sovjet som frilansande reporter. Väl framme är han mest i Moskva där stjärnjournalisten Walter Duranty verkar bekväm i Stalins vagga. Jones får en känsla av att något inte stämmer så han tar sig ut till Ukraina och landsbygden.

Filmen växlar atmosfär och känsla när Gareth Jones är i Ukraina. Sällan har jag skådat en så horribel skildring av hunger och missär. "Mr Jones" sjunker ner i en skrämmande verklighet som känns ända in i märgen. Det snövita landskapet och de brungråa byggnaderna, människorna, naturen blir starka kontraster. Allt är upplyst. Vi bevittnar något värre än skrämmande mörker, ljuset som förvägrar Jones möjligheten att blunda för något. Barns lek och barnsång blir som visuell motsvarighet till musiken Norman Bates styckade människor till.

"Mr Jones" gör vad Gareth Jones samtid inte gjorde för honom. Filmen är en hyllning till honom och hans sanning. Till hans vägran att följa med strömmen, vägran att  blunda för vad han såg, vägran att ge hän åt egennytta. Där filmen fallerar är en alldeles för lång uppbyggande som inte går djupare ändå och eventuellt lite för skönmålande bild av Jones.