"Händelser i Ydre" är en ironisk titel med tanke på ett långsamt tempo som karaktäriserar förloppet. Framförallt ger dokumentären en känsla av att inte mycket händer. Det är inte fakta att ingenting händer utan en odramatisk dramaturgi som ger sken av att saker bara passerar på ett gulligt sätt. Samtidigt finns verkligheten, ett liv i naturidyll som hela tiden handlar om att överleva. En bild som inte alls är gullig.
Filmen börjar med en poetiskt berättad saga om tre jättar i Ydre. En len och stark berättarröst som väver fram en skapelsemyt. Efter en stund följer vi kommunalrådet Sven-Inge Karlsson som själv åker till varje familj som fått ett nytt barn och ger en gåva från kommunen. En ydrebo spelar roll och välkomnas ordentligt. Det finns både en röd tråd och en kontrast mellan sagoinspirerade delarna och nutiden som skildras. Tyvärr glesar de drömska sekvenserna ut med tiden.
"Händelser i Ydre" är en mycket vanlig och mycket intressant bild av en av Sveriges minsta kommuner. Både harmoni och kamp får plats i människornas liv. Alla gör allt de kan för sin lilla ort på ett sätt som inte existerar i större kommuner. Skulle Lars Stjernkvist på arbetstid åka och ta hand om någons djur för att behovet uppstod? Högst osannolikt. Men Sven-Inge Karlsson gör så. En annan scen visar företagaren som reflekterar över sin verksamhet. Förvisso är affärerna en kamp om överlevnad, samtidigt finns en solidaritet med arbetarna som inte går att hitta i större städer. Ägaren bryr sig uppriktigt om de anställdas privata situation, på bekostnad av sin egen försörjning.