Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Känns som en skrivbordsprodukt

Foto:

Barnbok2015-11-04 09:05
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vid första anblicken är ”Räkna med naturen” en inspirerande bok med pigga och glada bilder som går ut på att använda matematik ute i naturen. På hösten kan man leka uteplockepinn med pinnar och på vintern kan man bygga en snögubbe som flyttas in i klassrummet så alla ser hur lång tid det tar för den att smälta. Men en sådan övning känns mest som en skrivbordsprodukt – man ser ju framför sig hur en pöl bildas i klassrummet. Andra övningar känns enahanda då flera går ut på att lära sig ordningstal. Det är också lite oklart om boken vänder sig till barn eller pedagoger.

För de pedagoger i förskolan som vill arbeta med matematik rekommenderas istället Britt-Marie Anderssons och Susanne Kowalskis ”Så mattefrön” (Bonnier utbildning, 2010). I boken delar de med sig av sina erfarenheter från många års arbete på förskolan Örtagården i Skarphagen och berättar hur de har gått tillväga för att göra matematiken synlig. De ger en rad konkreta förslag på övningar att använda i skogen, inomhus eller med musik. På fruktstunden får barnen exempelvis säga vilken storlek de vill ha och frukten delas i halvor, fjärdedelar och åttondelar för att öka förståelsen för begreppen. Boken upplevs generös på tips och råd kring hur man kan använda matematik i alla tänkbara vardagssituationer, och som läsare imponeras man även av det urpedagogiska förhållningssättet.

Barnbok

Räkna med naturen

Emma Adbåge

Rabén & Sjögren