Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vansinnigt bra idé som avslutas för svagt

Nicolas Cage spelar professorn som börjar dyka upp i allas drömmar.

Nicolas Cage i Kristoffer Borglis "Dream scenario".

Nicolas Cage i Kristoffer Borglis "Dream scenario".

Foto: Pressbild

Recension2024-02-06 09:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Film

Dream Scenario
Cnema/Filmstaden 
Regi: Kristoffer Borgli
I rollerna: Nicolas Cage, Julianne Nicholson, Lily Bird, Jessica Clement, Tim Meadows m fl.
Betyg: 4

Bitter professor/lektor på universitet kanske känns på ropet med tanke på att ”The Holdovers” går bra på bio just nu. Där stannar skillnaderna mellan den och ”Dream Scenario”. Medan ”The Holdovers” är på många sätt väldigt traditionell och mallmässig så är ”Dream Scenario” en film baserad på en lysande idé som både berör vår samtid på ett akut sätt men också blandar in klassiskt sociologiska koncept som det kollektiva medvetandet. Borgli är varken främmande för extraordinära idéer eller att belysa kändisskapets narcissism i den virala eran. Hans senaste film var norska ”Sick Of Myself”, om en kvinna som skadade sig själv i hopp om att förbli känd.

Paul Matthews är en föga anmärkningsvärd professor på fiktiva universitetet Osler. Han lever med sin fru och två döttrar. Är bitter över att inte ha blivit en stor forskare. I filmens inledning får vi inblick i en middag med en kollega som antingen stulit en av hans idéer eller har en väldigt snarlik sådan. Hon är på väg att bli publicerad för den unika idén. Paul traskar på men något börjar hända omkring honom. Först drömmer hans dotter om honom regelbundet, där han som en passiv figur finns där men hjälper inte henne när hon börjar flyta upp i luften. Sedan börjar studenter, vänner och andra ha liknande drömmar. Till slut dyker han upp i främlingars drömmar och blir en viral framgång. Kändisskapet gör honom till en pinsamt hungrande person som börjar tro på sin egen hype. Hans förhoppning är att kunna publicera en bok på vågen av kändisskapet. Drömmar går däremot åt fel håll när han börjar göra obehagliga saker i drömmarna.

Medan hälften av filmen visar upp kändiskulturens flyktighet handlar den andra hälften om cancel-kulturens orimliga dom över människor som kan vara oskyldiga. Paul känns som en roll skräddarsydd för den skådespelare Nicolas Cage har blivit de senaste 15 åren men för det mesta spelar Cage honom utan stora gester och pinsamt mänskligt. Det finns egentligen enbart en sak att beklaga sig över och det är ett lite avmätt slut som inte riktigt vet var det ska ta vägen. Med så mycket unika inslag hade förväntan varit ett mer distinkt avslut. ”Dream Scenario” är en film fylld med komplicerade känslor som ser saker från olika håll.