Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Välgjord men kommer inte följa med särskilt länge

Vilsen själ av vår tid skildras med bredd av Trier och huvudrollsinnehavare Reinsve i filmen Världens värsta människa.

Renate Reinsve i rollen som Julie.

Renate Reinsve i rollen som Julie.

Foto: Triart/pressbild

Recension2021-11-22 16:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Film

Världens värsta människa
Cnema 
Regi: Joachim Trier
I rollerna: Renate Reinsve, Anders Danielsen Lie, Herbert Nordrum, Maria Grazia Di Meo  m fl 
Betyg: 3.5

Joachim Triers drama säljs in som otrohetsdramatik. För en sådan film är "Världens värsta människa" lite uddlös och otillräcklig. Exempelvis finns inte jättemycket kemi mellan Renate Reinsve och Herbert Nordrum som spelar Julie och Eivind. Den förväntade intensiteten saknas för en relation som är sprungen ur en annan. Men om du istället ser filmen ur perspektivet en vilsen själ i ett liv med många val har den något mer att erbjuda. 

I prologen går Julie igenom en serie framtidsalternativ där hon till slut förkastar den givna vägen för en toppstudent och istället vill bli fotograf. Sedan träffar hon den cirka 15 år äldre Aksel, en framgångsrik serietecknare. Kärleken spirar, paret hittar sin rytm. Men för vilsna Julie räcker på något sätt inte det livet. Så liksom andra områden i sitt liv sätter hon igång sökarfokuset för att försöka hitta hem i något. En kväll går hon tidigt från Aksels release-fest och tar sig in på en annan fest hos människor hon aldrig träffat. Där möts hennes och Eivinds väg. Den sexuella gnistan tänds starkt men båda har partners vilket gör att de inte är otrogna på formell väg, även om ingen av deras partners skulle klassa mötet som oskyldigt. 

Trier som ofta skildrat välbärgad medelklass är skicklig på att fånga vår tid i norra Europa där välstånd ger andra typer av förutsättningar. Huvudbristen i "Världens värsta människa" är avsaknaden av eftertryck. Som tittare är jag sällan berörd trots innehåll som borde kunna aktivera mig. Ibland undrar jag också om Trier inte helt greppar den unga kvinna han vill gestalta. Aksel är exempelvis en klart mer intressant karaktär sedd ur olika perspektiv. Julie är stundtals en medelålders mans avspegling av yngre kvinna. Trots det porträtterar Renate Reinsve sin rollfigur på ett beundransvärt sätt. Ibland är hon som en så kallad "manic pixie dream girl" (osannolik kvinnlig karaktär som alla män faller för) men just då komplicerar Trier och Reinsve det hela och vi känner mer sympati med Julie än något annat.

Av försnack och trailer hade jag väntat mig mer av "Världens värsta människa". Den är välgjord men ingen film som kommer följa med särskilt länge.