Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Systerskap det bestående intrycket

Kärlekshistorien mellan en aristokrat och konstnär lyfter framförallt genom att hålla sig ifrån sentimentalitet och lidande.

Adelsflickan Héloise får sällskap av konstnären Marianne i ”Porträtt av en kvinna i brand”.

Adelsflickan Héloise får sällskap av konstnären Marianne i ”Porträtt av en kvinna i brand”.

Foto: Neon via AP/Pressbild

Recension2019-12-12 10:02
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Film

Porträtt av en kvinna i brand
Cnema 
Regi: Céline Sciamma
I rollerna: Adèle Haenel, Noémie Merlant, Luàna Bajrami, Valeria Golino  m fl.
Betyg: 4

På ytan handlar "Porträtt av en kvinna i brand" om en romantisk relation mellan en olycklig aristokrat och en okonventionell konstnär. Båda är kvinnor och vi är på 1800-talet. Ändå finns inte riktigt känslan av ett förbjudet samröre mellan kvinnorna, även om homosexualitet i allra högsta grad var förbjudet i Frankrike på 1800-talet. Den bestående känslan är istället av systerskap/gemenskap som är starkare än patriarkala ramar satta av män. Trots att romansen är filmens huvudämne finns också andra delar som handlar om hur kvinnor på ett sunt sätt relaterar till varandra.

Marianne sitter modell för sina bildelever där hon ber dem fokusera och betrakta henne. Därifrån börjar en återblick där hon anländer till en vindfylld och svulstig ö för ett konstnärligt uppdrag. Hon åker dit i en liten robåt tillsammans med ett gäng män. Den scenen och en kort scen mot slutet är de enda som innehåller män. Uppdraget Marianne fått är ovanligt, hon ska måla ett objekt som själv vägrar sitta modell. Frun i huset vill ha ett målat porträtt på sin dotter Héloïse som hon vill gifta bort. Tavlan är tänkt att anlända innan dottern gör till Milano. Héloïse som vägrar äktenskapet vägrar därmed även verket. Marianne är tänkt att agera sällskap och från minnet måla Héloïse i smyg.

"Porträtt av en kvinna i brand" är den visuellt mest vackra film Céline Sciamma regisserat. Branden i titeln är både bokstavlig och bildlig. Den känns verkligen i foto och manus. De flesta scener ramas in av ansikten i närbild. Varje bild är lysande både fotografiskt och innehållsmässigt. Utan att spela på sentimentala strängar får Sciamma fram starkt berörande känslor och samtidigt ljus i eländet. Det är avskalat men berättandet gör att känslan är annorlunda. Förbjuden kärlek gestaltas ofta med ett lidande men i den här filmen slarvas inte glädjen i kärleken bort. De är båda medvetna om förutsättningarna men finner något värdefullt i kontakten, hur begränsad den än må vara. Sciamma kommer åt personlig tillväxt på ett diskret sätt. I detaljerna eller det mindre uttalade märks en utveckling. Sciamma är sig själv trogen, kvinnor som försöker hitta sig själva är ett återkommande ämne.