Film
Balladen om en vit ko
Cnema
Regi: Maryam Mogghaddam, Behtash Sanaeeha
I rollerna: Maryam Mogghaddam, Alireza Sani Far, Pouria Rahimi Sam, Avin Poor Raoufi, Lili Farhadpour, Farid Ghobadi m fl
Betyg: 3.5
Ett av de starkaste argumenten mot dödsstraff brukar vara att oundvikligen kommer oskyldiga att avrättas ibland. "Balladen om en vit ko" har extremt många bottnar, mer än vad en ickeiransk publik kan greppa men den gör skäl för argumentet i fråga. På ett oväntat brutalt sätt. Vi anländer när det är kört istället för att få oss en kamp om en människas liv. "Vad skulle kriminella göra om vi inte hade dödsstraff?" frågar en domare. Hans son svarar "vad gör de i länder utan dödsstraff?".
Sjuåriga Bita tecknar till sin mamma frågan om varför hon rynkar på pannan/ser arg ut. Mamma Mina svarar att hon inte gör det utan bara är trött. Ett litet ord som ska beskriva den utmattning kvinnan går igenom när hon hamnat i en mardrömssituation. I inledningen besöker Mina fängelset inför att hennes man Babak ska avrättas. Ett år senare när hon är på jobbet får hon telefonsamtal om att komma till ett möte. Där får hon och svågern veta att den bortgångne avrättats av misstag. Den skyldige har erkänt mordet. Enligt lag har Mina rätt till kompensation men hon vill ha mer än så. Hon vill träffa domarna som fattade det felaktiga beslutet och hon vill ha en offentlig ursäkt.
Mitt i detta helvete får Mina kontakt av Reza som säger sig vara skyldig Babak en summa pengar och vill betala tillbaka skulden. Problemen för Mina ökar ständigt men Reza finns där som en räddande ängel. Filmens parallella historia är det existentiella lidande som en domare går igenom när det uppdagats att beslutet var felaktigt och en oskyldig person har avrättats. Som han säger till sin kollega "hade det varit livsstidstraff hade vi kunna befria honom nu".
"Balladen om en vit ko" är akut drabbande, autentiskt spelad och samtidigt inte så brutalt berättad som dess innehåll. Den innehåller förvånansvärt mycket hopp men vi i publiken känner också till de bekymmer Mina inte ännu upptäckt. Minas relation med Reza är en intressant allegori över de olika läger av människor som finns i Iran. Att kvinnor har det svårt i samhället är en vinkel på historien men också att rättsväsendets effekter är mer långtgående i sina konsekvenser än enbart begränsande av kvinnor.