Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sorgligt aktuell film om abort

Välartad och konservativ kvinna blir involverad i att ge säkra aborter till kvinnor.

Joy Griffin (Elizabeth Banks) går med i ett hemligt abort-nätverk som leds av en karismatisk Sigourney Weaver i "Call Jane".

Joy Griffin (Elizabeth Banks) går med i ett hemligt abort-nätverk som leds av en karismatisk Sigourney Weaver i "Call Jane".

Foto: Noble Entertainment

Recension2022-11-29 09:01
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Film

Call Jane
Cnema
Regi: Phyllis Nagy
I rollerna: Elizabeth Banks, Sigourney Weaver, Chris Messina, Kate Mara, Wunmi Mosaku, Cory Michael Smith, Grace Edwards m fl 
Betyg: 3.5

"Call Jane" är så onödigt och hjärtskärande aktuell. Frågan om abort är inte längre en säker och trygg mark där vi lämnat hoten bakom oss. Amerikanska högsta domstolen har backat på sin nationella aborträtt och diverse stater försöker göra aborten nästintill omöjlig. Vilket i sin tur ökar risken för skador i samband med illegala aborter och möjligheterna finns för välbärgade kvinnor medan de resurssvaga hamnar i mer problem. Så den historiska berättelsen filmen ska vara blir nästan dagsmodern.

Joy är en kvinna med ordnade förutsättningar som hemmafru med en advokat till make. De befinner sig i Chicago 1968 när utbredda demonstrationer pågår i samband med demokraternas kongress. Joy är nästintill fascinerad men ser på utifrån. De ser inte sig själva som typer som protesterar eller står upp mot något. Inte så långt efter episoden svimmar Joy och hamnar på sjukhuset. Där konstateras att hon har ett hjärtfel och graviditet innebär en stor risk för hennes liv. Joy som väntar ett sladdbarn ser inget alternativ förutom abort. Men den panel som ska godkänna abort tycker 50 procents chans till överlevnad är tillräckligt, hon får avslag. Hon börjar leta efter andra sätt att få en abort och hamnar hos en kvinnogrupp som kallar sig Call Jane. De ordnar aborter i strikt hemlighet, kvinnor som åker till "kliniken" får ha ögonbindel på sig för att tillhållet inte ska avslöjas. Det dröjer inte länge förrän Joy blir del av rörelsen och engagerar sig för rätten till abort.

"Call Jane" är inte någon spännande kampfilm, på gott och ont. Den är något för välartad eller odramatisk ibland. Samtidigt ger berättarmetoden en bild av självklarhet i abortfrågan som också behövs. Skapar en känsla av att det här är en fråga som berör många olika sorters kvinnor och det finns inte nödvändigtvis en konfliktbild för de flesta kvinnor annat än den givna rätten att bestämma över sin egen kropp. Det finns även en dokumentär om samma grupp kvinnor, "The Janes", som skildrar det viktiga arbete de gjorde med säkra aborter på 60- och 70-talet i USA. Tyvärr lämnas tittaren med en lite bitter eftersmak eftersom alla dessa vinster som gjordes är nu i fara igen.