Film
Ammonite
Cnema
Regi: Francis Lee
I rollerna: Kate Winslet, Saoirse Ronan, Gemma Jones, James McArdle, Alec Sacareanu, Sarah White m fl.
Betyg: 3
Förväntningarna är naturligtvis skyhöga på en film där huvudrollerna spelas av Kate Winslet och Saoirse Ronan. Dessutom utspelad på den engelska havskusten, om en kontroversiell relation. Men "Ammonite" visar sig vara långt mer traditionell och lite för modern för att vara komplett trovärdig. En annan problematik är att använda sig av någon som funnits, Mary Anning, in i en fiktiv historia. Samtidigt som Francis Lee på ett snyggt sätt arbetar mot normer om heterosexualitet. Om ingen vet något om Annings läggning, då kan hon lika gärna ha varit homo- eller bisexuell. Samtidigt förstår jag att hennes ättlingar inte är nöjda med en för dem osann gestaltning.
I "Ammonite" möter vi Mary Anning när hon gjort de större utgrävningarna hon ägnade sig åt och istället driver en turistshop med sin åldrande mamma. Dit kommer Roderick Murchison för att få observera Anning på expedition. Mary är knappast en socialt driven människa men på grund av knapert tillstånd går hon med på förslaget. Samma skäl får henne att tacka ja när han ska resa iväg och frun Charlotte behöver vara kvar för att kurera sig. Starten är frostig men när Charlotte blir än mer sjuk ber ortens läkare Mary att ta hand om henne. Mary Anning som lägger stort värde på att göra rätt och rätt för sig går verkligen in för omhändertagandet. Föga förvånande kommer kvinnorna nära varandra och kärleken spirar. Lite för snabbt, lite för enkelt. Hur de finner varandra liknar mer en historia från dagens samhälle. Att i 1800-talets Storbritannien bekymmersfritt ägna sig åt sexuella förehavanden, dessutom med någon av samma kön borde kräva lite mer tid och motstånd. Människor påverkas ofta av de samhällen de lever i och sexualitet följer tiden mönster precis som mycket annat.
"Ammonite" är på många sätt ett mycket skickligt hantverk. Skådespelarna ner till minsta biroll gör gedigna insatser. Detaljer utforskas minutiöst till perfektion. I blickar, i rörelser, i ljuden, i långsamheten som måste ha präglat livet vid den tiden. Men när vi närmar oss de två kvinnornas relation blir det istället osannolikt. Francis Lee som har regisserat "God's Own Country" når inte riktigt samma nivå som sist. Även om Winslet släpper loss sin inre grymtande, försummade kvinna.