Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Skickligt hantverk fungerar för stunden

Mel Gibson är snart lika fårad och grå som Clint Eastwood.  Det passar bra för hans senaste roll, mordutredaren som söker sin dotters mördare. Martin Campbell har gjort om sin sextimmars engelska TV-serie (1985) till en gediget medelbra film.

Foto: Polay Macall

RECENSION2010-02-08 03:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Alla som gillar småruggiga, hårdkokta thrillers, där en rå verklighet lyser igenom bildernas ytglans, kommer att bli nöjda, åtminstone så länge filmen pågår. Minnesvärd är den inte. Utredaren är en vanlig Mel Gibson-roll, den känslofyllde machomannen med omutligt rättspatos. Han drivs av sorg, hämndlust och känslan av att ha försummat dottern. Nu är hon plötsligt spöklikt levande för honom. I grunden är han den välbekante ensamme sanningssökaren och hämnaren, som avslöjar korruption i USA:s kärnkraftsindustri och regering. Deras man på fältet, expert på att gå maktens ärenden, blir en sorts moraliskt stöd för honom. I deras kärva samtal om barns betydelse och bristen på mänsklig ärlighet finns ett fängslande mänskligt drama om integritet och insikt i tillvarons ofullkomlighet. Det dramat handlar slutligen om den dödsmärkta godhetens kamp mot övermäktig ondska, med inslag av det martyrlidande som ofta präglar Gibsons roller. Och den fåordigt livsfilosofiske myglaren, en av Ray Winstones få bra filmroller, går sin egen ensamma väg mot omvändelse och botgöring. Campbell berättar i den hantverksskickliga Hollywoodfilmens anda, tydligt, lättfattligt, tekniskt perfekt och med osviklig blick för maximal effekt i både blandade mänskliga känslor och gastkramningar och våld i enkla lägenheter, exklusiva bostadshus och direktionsrum. Hans bidrag till den långa traditionen av socialt, politiskt och moraliskt medvetna polisdeckare är en sorts filmens vackrare vardagsvara, liksom hans filmer om James Bond och Zorro.
EDGE OF DARKNESS Regi: Martin Campbell I rollerna: Mel Gibson, Ray Winstone, Danny Huston m.fl. Filmstaden 3 klappor