Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Saudiarabiens kvinnliga regissör återvänder

Hoppfull och ärlig skildring av kvinnors kamp i Saudiarabien, skriver Folkbladets recensent om En kvinnas val. Al-Mansour återvänder till hemlandet.

Maryam (Mila Al Zahrani) anmäler sig lite slumpartat som kandidat i kommunalvalet.

Maryam (Mila Al Zahrani) anmäler sig lite slumpartat som kandidat i kommunalvalet.

Foto: Folkets bio/pressbild

Recension2020-03-09 10:34
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Film

En kvinnas val
Cnema 
Regi: Haifaa Al-Mansour
I rollerna: Mila Al Zahrani, Nora Al Awadh, Dae Al Hilali, Khalid Abdulraheem m fl.
Betyg: 4


När "Den gröna cykeln" hade Sverigepremiär för 7-8 år sedan fick kvinnor inte ens köra bil i Saudiarabien men regissören var en kvinna, Haifaa Al-Mansour. Filmen var den första någonsin enbart inspelad i Saudiarabien och första filmen någonsin gjord av en kvinna. Därefter har Al-Mansour gjort film utomlands. 

Medan "Den gröna cykeln" handlade om en tonårsflicka som försökte spräcka gränser vågar "En kvinnas val" lite mer. Historien kretsar kring en familj där far och tre systrar delar på ett hem. Faderns och den bortgångna moderns musikkarriär anses redan kontroversiellt av extremister. Dottern Maryams arbete som läkare är också en provokation för vissa. Vardagen är en begränsande övning i att leva som kvinna i saudiska samhället. Liksom den tidigare långfilmen använder regissören inte pekpinnar. Här finns goda män, män som växer och män som avfärdar kvinnor rakt av. När Maryam får problem med att resa utomlands för en konferens blir hon istället engagerad som kandidat till ett kommunalval. Något som först tas på skämt av de flesta men Maryam är trött på att anpassa sig efter ett samhälle som vägrar se henne. Hon gör sin research och påbörjar en kampanj. Samtidigt får vi följa hennes pappa på den turné han väntat i 20 år på att genomföra.

Om det finns något hopp kring saudiarabiska kvinnors framtid tar "En kvinnas val" fasta på det på olika sätt. Stegvis kämpar Maryam mer och mer medan möjligheterna öppnar sig mikroskopiskt, men de öppnar sig. Du kan fnysa åt att saudiska kvinnor numera får köra bil när de är så begränsade annars, eller så kan du se de förändringarna som början på något större.

Skådespelarna är av förklarliga skäl okända, saudiska filmmarknaden växer inte storartat. Mila Al Zahrani i huvudrollen fångar Maryams osäkerhet och styrka ypperligt. I sig har hon en vilja som hon hållit tillbaka för att vara anpassningsbar. Inom henne finns också en sprakande brasa som inte längre vill behöva kämpa för att manliga patienter ska acceptera henne som läkare. Det blir aldrig överdramatiskt eller sentimentalt, filmen rör sig i de små stegen i livet. De små stegen som viskar om signifikans i framtiden.