Ny film
Marie Curie: Pionjär, geni, rebell
Cnema/Filmstaden
Regi: Marjane Satrapi
I rollerna: Rosamund Pike, Sam Riley, Simon Russell Beale, Anya Taylor-Joy, Sian Brooke, Drew Jacoby m.fl.
Betyg: 3
Marie Curies bedrifter i livet och till vetenskapen är häpnadsväckande. Hon är fortfarande den enda som fått Nobelpriset två gånger. Henne dotter har också vunnit det eftertraktade priset. Maries samarbete med maken Pierre var unikt redan på sent 1800-tal men även idag. Moderlös från tidig ålder flyttade hon som vuxen till Paris där hon var främling. När hon försökte ta sig fram var hon således avvikande både som kvinna och med sin nationalitet. Curie både levde och dog för sin sensationella gärning. Därför förefaller det udda att filmatiseringar om henne inte får till hennes extraordinära liv på rätt sätt. Senast 2017 kom filmen med den enkla titeln "Marie Curie" som förminskade Marie till hennes känslor för män. "Marie Curie: Pionjär, geni, rebell" gör förvisso inte samma misstag men följer mallen för biografiska skildringar lite för stringent. "Det var en gång...", så fungerar den. Ganska oinspirerande.
Filmen inleder när Marie är vid livets slut. Resten av historien berättas primärt via tillbakablickar på de tidigare åren. Marie Curie framställs som en målmedveten men ganska svår person för de flesta att relatera till. Hon är inte socialt skicklig helt enkelt, men heller inte intresserad av att göra på något annat sätt. Pierre lyckas med nöd och näppe få henne att vilja samarbeta. Tidigt i filmen kommer tiden då de upptäcker radium och polonium. Paret Curie får kollegors respekt och uppskattning, men Marie får fortsätta slåss för att hon föddes som kvinna. Då och då får vi framåtblickar till avgörande skeden som är effekt av Curies upptäckter och vetenskapliga arbete. Sjuk amerikansk pojke som ska få strålbehandling, bombningen av Hiroshima, Tjernobyl-katastrogen. Dessa inslag är något fragmentariska men inte störande.
Största problemet med "Marie Curie: Pionjär, geni, rebell" är att den inte berör. Den är intressant men lyckas inte nå hjärtat. Curie råkar ut för ganska tuffa saker men eftersom filmens huvudfokus är att berätta allt som hände i forskarens liv hamnar känslorna lite skymundan. Dessutom är manuset inte tillräckligt stabilt eller kreativt. En faktor som i sig påverkar hur berättelsen arbetar med känslor.