Film
Big Boys
Cnema
Regi: Corey Sherman
I rollerna: Isaac Krasner, Dora Madison, David Johnson III, Taj Cross, Emily Deschanel m fl.
Betyg: 4
Om det är något som HBTQA-filmer och romantiska filmer om ungdomar har gemensamt så är det drama. Skarpa känslor, händelserika sekvenser, spänning. I efterhand känns de inte alltid realistiska men emotionellt bidrar de till tittaren. Corey Shermans debut ”Big Boys” är en HBTQA-film som utforskar en ungdoms första kärlek på ett träffsäkert sätt. De flesta som precis kommit in i puberteten är inte särskilt självsäkra kring utforskning av kärlek. Sherman har fångat fumlandet, starka drivet som hålls tillbaka av brist på erfarenhet, det inre tumultet och den spirande glädjen på ett utomordentligt sätt. ”Big Boys” är en tyst och timid film om en pojkes resa till insikt om sig själv. Vacker och subtil, med en rollfigur i förgrunden som känns som plockad ur verkligheten.
Pojken i centrum är Jamie, 14 år. Han och storebror ska ut och tälta i skogen med kusinen Allie. När andra tonåringar tänker på det motsatta könets närvaro på resan är Jamie fokuserad på att ta med sig ett gäng kryddor så att maten blir precis rätt. Men just den här resan blir annorlunda eftersom Allie tar med sig sin manlige partner Dan. Jamie blir besviken över vad som skulle varit en kusinträff istället invaderas av en främling. En känsla som försvinner relativt snabbt när resan inleds. Jamie får ett sexuellt uppvaknande av Dans uppenbarelse. Han är en mjukmacho kille som är uppmärksam på honom. Jamie börjar fantisera om Dan, både i nutid och i en fiktiv framtid där Jamie är vuxen. I sin nervositet pumpar Jamie ut ord på löpande band. Han ritar av Dan och visar upp teckningen, anstränger sig för att de ska hamna själva vid olika tillfällen. Isaac Krasner, som spelar Jamie, använder en återhållen briljans för att gjuta liv i sin karaktär. Jamie går att ta direkt ur filmen och placera i verkligheten med komplett trovärdighet.
Att yttre konflikt saknas i filmen skulle kunna försvaga dramaturgin men manuset är skickligt skrivet vilket gör den inre konflikten tillräckligt stark. Filmen må vara kysk men alla sexuella uppvaknanden är inte bombastiska. Ibland handlar det om att se sig själv för den man är och till slut också kunna stå för den personen. I jämförelse med exempelvis ”Call Me By Your Name” är ”Big Boys” mycket mer dämpad, fåordig och vardaglig.