I hans nya bok, Bibeln och arkeologerna, ställer Hans Furuhagen bland annat dessa frågor: Vilka var israeliterna och Vilka var filistéerna? Hur stort var kung Davids rike? När byggdes kung Salomos tempel? Vad stod det i Döda havsrullarna? Hur dog egentligen Jesus?
Detta är frågor i Heliga landets omdiskuterade historia som under den arkeologiska historien, allt sedan 1800-talet, varit under het debatt. Detta är frågor som därför också har fått många och skiftande svar genom tiderna - både beroende på vilken typ av svar som har varit politiskt korrekt vid den tid då frågan ställdes, och beroende på religiös synvinkel hos frågeställaren eller den som förväntades svara.
Under arkeologis tidiga historia bekostade bibeltrogna sällskap och institutioner i Europa och USA utgrävningar i Heliga landet som förväntades visa att Bibeln hade rätt på alla punkter, och ännu idag utgör de fynd som gjorts skållheta potatisar både religiöst och politiskt i den häxkittel mellanöstern har utvecklats till.
Hans Furuhagen vill med sin bok belysa den ständigt pågående konflikten mellan myt och verklighet inom bibelforskning kontra arkeologin, och han gör det på ett briljant sätt. Sin vana trogen, att kombinera stor lärdom med en ödmjuk attityd mot läsaren, det vill säga förmågan att inte bara vilja glänsa utan istället kunna vara såväl pedagogisk som underhållande, gör Hans Furuhagen till en av våra mest folkkära historiker - och det med rätta.