Vi får Fidels barndom och uppväxt, hans första och misslyckade revolutionsförsök, hans möte med Che i Mexico och striderna i de kubanska bergen fram till segern över diktatorn Batista 1959. Och så Kubas historia fram till i dag.
Men vi får mycket mer. Björn Kumm bjuder på överraskande kunskap. Vem visste t ex att Chiles folkvalde president Salvador Allende begick självmord med ett maskingevär han fått i present av Fidel? Eller att insatsen av kubanska soldater var avgörande för apartheidregimens fall i Sydafrika. Vi får veta vad ordet "Che" betyder och att USA betalar 4085 dollar i månaden för Guantánamo-basen (mindre än vad en tvårummare kostar i New York City) och att Fidel aldrig löser in checkerna.
Kumm berättar om Olof Palmes besök på Kuba 1975. Palme höll ett bejublat tal - på spanska. Fidel ville veta allt om Sverige. Hur mycket mjölkade de svenska korna? Hur mycket energi behövde Sverige för att värma upp sina bostäder, ett okänt problem på det subtropiska Kuba.
Med i Palmes grupp var Bibi Andersson. Fidel ville veta hur många rum hon hade i sin villa (tänkte han hälsa på? undrar Björn Kumm) och hur mycket den hade kostat.
1961 inledde John F Kennedy den ekonomiska blockad som ännu isolerar Kuba.
Kumm redogör för USA:s trakasserier. Före revolutionen hade USA försett diktatorn Batista med flygplan och stridsvagnar och utnämnt honom till hedersmedborgare i Texas. Efter revolutionen undrade man när det skulle bli demokrati och fria val på Kuba. Fidel svarade:
"Inte förrän en jordreform är genomförd, inte förrän alla kubaner hade arbete, alla barn gick i skola, alla kubaner kunde läsa och skriva och hade tillgång till sjukvård."Fria val blev det inte, men allt det andra genomfördes. Under 1970- och 1980-talen blev Kuba med Sovjets hjälp en liten socialistisk välfärdsstat mitt framför ögonen på USA. Sen föll Sovjet bort och Kuba blev fattigare men började få olja från Venezuela. USA:s fiendskap bestod.
Alla ställde inte upp på revolutionen. En miljon kubaner har lämnat Kuba. I USA får de uppehållstillstånd och rätt till medborgarskap inom två år enligt en speciell lag som ännu gäller.
Nu skickar inte Kuba längre ut soldater i världen, i ställt skickar man rådgivare och särskilt läkare. När Batista störtades flydde hälften av landets läkare till USA. Nu har man fyra gånger så många läkare som då.
En gång när jag och hustru Inga var på Kuba blev Inga krasslig och gick till doktorn. Vi minns doktorns förvåning när hon frågade vad hon skulle betala. Trodde hon att läkarbesök kostade något? Ja, i Sverige kostar läkarbesök något. I USA är de så dyra att miljoner inte har råd att gå till doktorn.
Fidel har blivit gammal och krasslig. I år är han inne på sin elfte amerikanska president. De har alla velat döda honom men misslyckats.
Och Kuba har överlevt ännu 20 år efter världskommunismens kollaps, konstaterar Björn Kumm.