Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Onödig re-make-pingis – birollerna glänser mest

”Mean Girls” har gjorts om och det är birollerna som glänser mest.

Tina Fey och den exekutiva producenten Jeff Richmond under filmens världspremiär i måndags.

Tina Fey och den exekutiva producenten Jeff Richmond under filmens världspremiär i måndags.

Foto: Evan Agostini/AP/TT

Recension2024-01-16 15:28
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Film

Mean Girls
Filmstaden 
Regi: Samantha Jayne, Arturo Perez Jr
I rollerna: Angourie Rice, Reneé Rapp, Auli’i Cravalho, Jaquel Spivey, Avantika, Bebe Wood, Christopher Briney, Jenna Fischer, Busy Philipps, Ashley Park, Tina Fey, Tim Meadows, Jon Hamm m fl.
Betyg: 2.5

Re-make-orgien är total när bok inspirerat film, som inspirerat musikal, som nu inspirerat tillbaka till en filmmusikal. Förvirrad än? ”Mean Girls” var Tina Feys ordentliga genomslagsproduktion när hon skrev manus inspirerat av en reportagebok om elaka saker tonårstjejer gör mot varandra. Filmen tog också Lindsay Lohan till nya nivåer av stjärnstatus, förstärkte Rachel McAdams och såg till att Amanda Seyfried fick en egen karriär. ”Mean Girls” från 2004 är numera en kultklassiker som alltså lett till en musikal på Broadway. Det har alltså i sin tur lett till denna filmatisering blotta 20 år efter originalet. Någon måste säga det, så jag får göra det. ”Mean Girls” är väldigt onödig. Genom sin existens ger den dessutom ett falskt intryck av att dagens unga inte klarar av att se bakåt. Ändå är de mest populära serierna på streamingtjänster bland ungdomar sit-coms från 90-talet. På så sätt kan man argumentera för att nya ”Mean Girls” fungerar då den ger känslan av en modern sitcom/situationskomedi. 

Musiknumren är ofta spektakulära, speciellt för den som vill ta in musik som förströelse utan något innehåll att minnas efteråt. Speciellt inledningen där Auli’i Cravalho och Jaquel Spivey agerar historieberättare. De spelar vännerna Janis och Damian. En dörr öppnas och Cady på savannen i Kenya är väldigt ledsen över sin tillvaro och drömmer om ett ”high school”-liv. Något mamman äntligen lyssnat på och de ska tillbaka till USA. Förutom att ungdomarna brister ut i sång är mycket sig likt från sist. Ibland i princip samma dialog som 2004, ibland anpassat till 2024. Cady introduceras för skolans hjärtlösa tuffing Regina George. Hon och hennes mindre begåvade vänner välkomnar in Cady i syfte att driva med henne. Samtidigt använder Janis och Damian situationen för att få inblick i Regina Georges värld. Moralkakorna finns här och kulminerar i en balkväll av lycka.

Reneé Rapp som gjort Regina George även i musikalen glänser och stjäl varje scen hon är med i. Spivey är också någon som lyfter varje gång han dyker upp. Vilket kanske fångar filmens problematik, det är birollerna som gör mest.