1901 donerade Pehr Swartz den stora konstsamling om 540 konstverk han köpt av stiftsbibliotekarien E.H. Segerstéen. Konstsamlingen donerades till Norrköpings konstförening. 1912 donerades samlingen till Norrköpings museum samtidigt som musei- och biblioteksbyggnaden donerades av hans bror.
- Men museet som inrymdes på Villa Swartz övervåning var inte stort och 1946 flyttades allt till det nya Konstmuseet vid Kristinaplatsen, berättar museets intendent Kerstin Holmer.
Släkten Swartz har inte bara lagt grunden till Norrköpings konstmuseum utan också till bland annat Promenaderna, Knäppingsborg, S:t Olai kyrka, Stadshuset Carl XIV Johans staty och fontänen i Järnvägsparken. Antagligen är det också den släkten som lagt grunden till mitt snusande. Men det är en helt annan historia.
Bertil Swartz som är brorsbarnbarn till Pehr Swartz finns med under vår rundtur bland utställningen. Han är själv konstintresserad.
- Intresserad, men jag kan inget. Jag har en sån där vägg med konst hemma, säger Bertil Swartz och pekar mot den museivägg där konstverk hängts tätt tätt liksom hemma hos donatorn Segerstéen.
Att man vet hur det såg ut är tack var den tavla som finns med i utställningen signerar Johan Krouthén och som föreställer Segerstéen i det konstfyllda rummet.
- Vi har försökt hänga tavlorna på samma sätt som de hängde i hans hem, säger Kerstin Holmen.
På en liten yta ser man drygt 50 tavlor avbildade. De mest framträdande är av konstnären själv. Men här finns också bland andra Bruno Liljefors "katten och rävarna".
Kerstin Holmen är stolt över att samlingen innehåller flera verk av konstnärer som på ett eller annat sätt hade anknytning till Norrköping. Stolt är hon också över att kunna visa flera verk av kvinnliga konstnärer.
- Det var inte så vanligt på den tiden. Och här visas Ulrica Fredrica Pasch porträtt av Anna Maria Gahn, säger Kerstin Holmen.
Pasch var den första kvinnliga yrkeskonstnären som valdes in i Konstakademin.
Utställningen visar även miniatyrmålningar av Bertil Swartz förfäder, en tavla föreställande det gamla tavelhuset i Stockholms slott och många, många verk av konstnärer som alla rymmer intressanta historier.