Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Mörk historia om 30-talet som känns aktuell idag

Ett orättvist samhälles tryck på de avvikande skildras i dansk film.

Maren (Emilie Kroyer Koppel) är en tonårstjej som älskar att dansa och festa. Men det gillas inte av den danska staten. Snart är hon omhändertagen av barnavårdsnämnden.

Maren (Emilie Kroyer Koppel) är en tonårstjej som älskar att dansa och festa. Men det gillas inte av den danska staten. Snart är hon omhändertagen av barnavårdsnämnden.

Foto: Folkets bio

Recension2023-09-19 18:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Film

De ostyriga
Cnema
Regi: Malou Reymann
I rollerna: Emilie Kroyer Koppel, Jessica Dinnage, Amalie Drud Abildgaard, Lene Maria Christensen m fl.
Betyg: 4

Vi tror oss vara skyddade från dåtidens övergrepp på generationer av barn, personer med funktionsnedsättningar, personer från andra länder men med en eftertankes hjälp känns inte berättelsen om 30-talets Danmark riktigt så långt ifrån idag som det borde. Vi är snart 100 år sedan från tvångssteriliseringar av diverse människor som inte passade in i normen. Betänk bara drömmen om att döma människor för bristande vandel, som en del politiker har idag och fråga dig hur de unga kvinnorna i filmen skulle placeras i den verkligheten. Användningen av ursäkter om varför sådana idéer skulle vara gångbara idag placerar inte så väldigt långt från filmkaraktärernas skäl till att de omotiverat och på lösa grunder låser in människor. Historien blir bara mer och mer obehaglig för att den påminner om nutiden.

Maren är en tonåring som inte är hämmad av sin samtids stränga krav på moralitet. Hon dansar jazz på klubbar och behöver inte en vigselring för att komma nära män. Rykten går om att hon är lössläppt, prostituerad och ägnar sig åt lösdriveri. Till slut kommer socialtjänsten på besök och när det inte verkar finnas en pappa med i bilden blir de än mer intresserade av att ta hand om Maren, forma in henne i normen av vad en ung kvinna är. När överläkaren ställer befängda frågor som att hon ska rabbla upp veckodagarna i korrekt ordning vägrar Maren ställa upp på paraden. Vilket leder till en diagnostisering av henne som asocial och lindrigt sinnesslö. Hon hamnar därför på Sprogø, en dansk ö med obefintliga möjligheter till flykt. Där paras hon ihop med Sørine som är en exemplarisk patient enligt myndigheternas måttstock. Tanken är att den unga kvinnan ska påverka Maren, men riktigt så går det inte till.

Det krävs ett stenhjärta för att inte beröras av Marens och de andra kvinnornas historia. De som levt instängda i åratal, fått sina barn tagna ifrån dem och hålls i evig ovisshet. Deras situation är resultatet av ett trångsynt samhälle som håller starkt på normer. Alla som på ett eller annat sätt avviker pressas ut. Hade den här filmen gjorts några decennier tidigare hade föreståndaren fröken Nielsen varit långt mer diabolisk. I stället får vi nu komplexa skildringar där systemet ifrågasätts långt mer än de enskilda individerna.