Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ljummen feminism utan intersektionalitet

Blyga violen Vivian växer när en ny tjej i skolan visar att sexism inte är något att acceptera.

"Moxie" är som en tonåring själv som tar första stapplande stegen mot feminism, skriver Setareh Yousefi.

"Moxie" är som en tonåring själv som tar första stapplande stegen mot feminism, skriver Setareh Yousefi.

Foto: Pressbild

Recension2021-03-22 10:30
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Film

Moxie
Streaming (Netflix)
Regi: Amy Poehler
I rollerna: Hadley Robinson, Lauren Tsai, Alycia Pascual-Peña, Nico Hiraga, Sydney Park, Anjelika Washington, Patrick Schwarzenegger m fl.
Betyg: 2.5

Amy Poehler andra långfilm heter "Moxie" och är baserad på en roman inom YA-genren ("young adult", ung vuxen) av Jennifer Mathieu, en författare som förmodligen inte helt greppat koncept som intersektionalitet eller inkludering. Mångfalden är god i den här historien men den utgår helt från vit som norm och vit i framkant. Fakta som inte tar bort filmens relativa charm och potentialen som Poehler inte gnuggat fram mer.

Huvudpersonen heter Vivian, självutnämnd INTJ (Myers-Briggs-personlighetstest) som gillar att hålla sig utanför radarn. Hon och bästa kompisen Claudia fnyser lite åt skolans popularitetslekar men gör inget särskilt åt dem. Att killarna på skolan varje år släpper en lista där de rankar tjejer utifrån olika faktorer är beklagligt men bästisarna deltar liksom alla andra. En dag börjar Lucy på samma high school. Afrolatinska Lucy håller huvudet högt oavsett situation. Hon vägrar ta skit, enkelt uttryckt. Rektorn blundar för orättvisan tjejerna råkar ut för. Tids nog inspirerar Lucy Vivian till att försöka förändra sakernas tillstånd. Vivians mamma, spelad av regissören Poehler, har själv kämpat för jämställdhet i unga år. Från henne hittar Vivian material för att göra en "zine" som inspirerar till kamp mot ojämställdheten som blivit normaliserad på skolan.

För en yngre person som inte sett så mycket vuxenfilm skulle "Moxie" kunna vara en bra introduktion då den har hjärtat på rätt plats. Däremot faller den kort för dig som sett en del. Det finns vissa märkliga perspektiv som aldrig når sin kulmen i filmen. Exempelvis en scen där Vivians bästa kompis Claudia försöker förklara för henne varför hennes bakgrund som immigrant gör saker annorlunda för henne. Vi tittare får perspektiven, men Vivian får det inte annat än att hennes privilegium uppmärksammas henne. Samtidigt är Vivian ett väldigt bra exempel på vad som menas när vissa talar om "vit feminism".

"Moxie" är generellt lite klen, budskapsmässigt och filmtekniskt. Den är som en tonåring själv som tar första stapplande stegen mot feminism. Då vill man inte kritisera utan bjuda in. Men den är trots allt inte gjord av en tonåring och förväntningarna är därmed högre.