Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Lekfull och allvarlig – enkel och storartad

Fin historia om barndomens transition till tonåren och dess medföljande känslostormar.

Insidan Ut 2 är en enkel och storartad på samma gång, enligt Folkbladets recensent.

Insidan Ut 2 är en enkel och storartad på samma gång, enligt Folkbladets recensent.

Foto: Pixar

Recension2024-07-17 11:34
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Film

Insidan Ut 2
Filmstaden 
Regi: Kelsey Mann
I rollerna: Amy Poehler, Kensington Tallman, Maya Hawke, Lilimar, Phyllis Smith, Lewis Black, Tony Hale, Liza Lapira, Ayo Edebiri, Adèle Exarchopoulos m fl.
Betyg: 4

När ”Insidan Ut” kom ut 2015 var den nyskapande och visionär, inom kontexten animerad film. Filmens mål var att lära om vikten av att förstå och känna sina känslor. Ett abstrakt koncept som konkretiserades genom verkliga figurer. Måhända inte en film för de minsta men definitivt ett äventyr både unga och vuxna kunde hitta gemensamt nöje i. En berörande pärla som fångade något filmer inte tidigare gett sig in på. ”Insidan Ut 2” sviker inte. Det är en fortsättning värdig sin föregångare även om den inte har samma effekt som första filmen.

Riley, eller Jenny som hon heter på svenska, har nu hittat hem i sitt skinn och sitt liv. Allt flyter på i livet med skolan, vänner och hockey. Men puberteten lurar runt hörnet och med den ett nytt gäng känslor som gör entré på huvudkontoret: Avund, Pinsamhet, Ennui (leda) och Ängslan. När skolåret tagit slut ska Jenny till ishockey-läger med vänner Grace och Bree. På väg dit får hon reda på att de inte kommer gå i samma highschool nästa termin. Ängslan tar då över rodret för att säkra att Jenny får vänner till hösten, vilket betyder att hon börjar negligera sina gamla vänner och får överdriven önskan om att passa in med de äldre tjejerna. Ängslan skyfflar undan de klassiska känslorna Glädje, Vemod, Ilska, Rädsla och Avsky till det undermedvetna för att Jenny inte behöver dem på samma sätt.
Det är en liten invändning men den svenska översättningen av ”Anxiety” till ”Ängslan” tappar bort den rena ångestdimensionen som karaktären lever ut. ”Ångest” hade prickat in det bättre.

Liksom i den förra filmen har filmteamet lyckats mästerligt med att realistiskt skildra olika sorters känslor. Ängslan som drivmedel i tonåringen och hennes ostoppbara kraft är verkligen på pricken. Övergången från barnets känslor till de starka och lite orimliga tonårsreaktionerna har gått smidigt. När ”Insidan Ut 2” är som bäst ekar den de mest berörande, allmänmänskliga, realistiska sidorna i en ung människas liv. Filmen är ett återvändande till Pixars bästa. ”Insidan Ut 2” är en bländande, humoristisk, lekfull men allvarlig skildring av en uppväxt. Enkel och storartad på samma gång.