Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Inte längre ett offer för snällhetens tyranni

Åsa Sandell har så att säga varit där, i lejonets kula. Och hon har orden för det. Som ingen annan boxare dessförinnan.

Åsa Sandell i en proffsfight år 2007.

Åsa Sandell i en proffsfight år 2007.

Foto: Lars Hedelin

Recension2020-08-06 09:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ny bok

I själ och hjärta av Åsa Sandell
Bokförlaget Atlas

Åsa Sandell, tidigare knuten till Helsingborgs Dagblad, visade att det är möjligt för en beläst och skrivande kvinna att utöva the noble art of self-defence. Det senare skulle hon dock själv inte gå med på. Boxning är enligt henne anfall i första hand. Publiken älskar den attackerande slagmaskinen. Inte den som backar, retirerar.

Hon mötte en gång  Muhammad Alis dotter i en match i Berlin. Matchen bröts i femte ronden. Ali förklarades segrare. Åsa, fajtern och publikens favorit, ursinnig. Ville fortsätta.

Det är en boxningen fördjupande bok Sandell givit oss entusiaster. Hon utgår från sig själv. Genom att specialstudera sig själv identifierar hon boxningens innersta väsen. Vad som egentligen iscensätts där i ringen. Bortom intellektuellas romantisering. Manliga författare framförallt, minns Norman Mailer och Hemingway, älskar ju att skriva om boxning. Liksom bortom åskådares behov av projektionsskärmar och ställföreträdare. Den primitiva längtan efter att hänföras av dem – gladiatorerna, krigarna – som vågar det man själv inte förmår. Åsa Sandell har så att säga varit där, i lejonets kula. Och hon har orden för det. Som ingen annan boxare dessförinnan.

Samtidigt som hon forskat om boxningens historia. Intervjuat boxare. Tränare. Stämt av sina egna iakttagelser och erfarenheter. Demonstrerar ett prövande och öppet förhållningssätt. Ingen gard uppe när hon analyserar. Ingen infallsvinkel förbjuden. Sex. Aggressivitetens centrala roll. Rasismen. Det är fysiskt farligt att boxas. Hårda slag mot huvud och ömtålig hjärna. Som boxningens motståndare med rätta hävdar. Inte för inte talas det om att bli ”punchig”. (Muhammad Ali drabbades av Parkinson. Ingo av Alzheimer.) Sandell sticker inte under stol med det. Eller pengarnas roll. Uppgjorda matcher. Korrupta promotors.

Hon skyggar inte för boxningens avarter och mörka sidor. Kanske en spegelbild av det kapitalistiska rovdjurssamhället utanför.

Men så sätter hon punkt för sociologiserandet, tar oss med in mellan repen. Framställningen bränner till. Det som tycktes vara utvikningar och upprepningar mattas av. Nu händer det. Gonggongen ljuder. Box, som den koncisa uppmaningen lyder. Med ens gives ingen återvändo. Nu prövas man. Om man inte skall kasta in handduken och fly. Så där som vi ofta gör. Alla vankelmodiga själar.

I ringen levde Åsa. Först där. Fullt ut. Plötsligt var hon inte längre ett offer för ”snällhetens tyranni”, som hon skriver. Detta tyranni som betyder att stå i skuggan. Dra sig tillbaka. Huka. Vara en snäll flicka. Foglig. Inte ta ödet i egna händer. Låta andra bestämma.

I Sandells liv, med hennes ögon, blir boxningen personligt frigörande.  Hon träder fram mellan repen. Äntligen är hon den hon innerst inne, bakom konvention och anpassning, vill vara. Den hon inte visste att hon kunde vara innan hon drog på sig handskarna och äntrade ringen. Lämnad till sig själv. Helt ensam. I det skarpa ljuset över canvasen. Ingenstans kunna gömma sig. Eller bakom någon. Men aldrig så levande.

Det är ärligt. Självutlämnande. Inget hymlande. Inget inlindande. Sandell ber inte om ursäkt. Hon står upp för sig själv – och boxningen. Utan att idealisera eller göra sig till försvarsadvokat. Som den gamla akademiker jag är, frestande att slänga in ordet autenticitet. Men jag försöker låta bli.

Kvinnlig boxning

Åsa Maria Sandell föddes1967 i Örebro. När hon var 28 år började hon boxas, inledningsvis i rent motionssyfte. Efter fyra SM-guld och ett EM-guld inledde hon sin proffskarriär 37 år gammal. Sandell gick elva matcher som proffs, varav sex segrar (tre på teknisk knockout), två oavgjorda och tre förluster. Frida Wallberg är Sveriges mest framgångsrika kvinnliga boxare. Som amatör vann hon 48 av 53 matcher innan hon blev proffs år 2004. Hon har varit världsmästare i lättvikt hos WIBF.