Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Incel – en värld av ensamma män

En förvirrande mansroll och ett ökande manligt överskott får förödande konsekvenser för hela samhället.

Stefan Krakowski, författare, skribent, och överläkare i psykiatrti.

Stefan Krakowski, författare, skribent, och överläkare i psykiatrti.

Foto: Gabriel Liljevall

Recension2021-09-24 10:07
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ny bok 

Incel - Om ofrivilligt celibat och en mansroll i kris

Stefan Krakowski

Bazar 

Incel-männen, det pratas om de där andra nästan överallt. Männen som lever i ofrivilligt celibat och hatar kvinnor. Men tänk om de varken hatar kvinnor eller är "de där andra", tänk om det är kollegan på jobbet, kompisen på fotbollsträningen eller kurskamraten på universitetet. Eller grannen som håller på att radikaliseras och hatar både kvinnor och samhället så kraftfullt att planerna på ett terroristattentat börjar ta form.

I Stefan Krakowskis bok "Incel - om ofrivilligt celibat och en mansroll i kris", låter han läsaren ta del av en skrämmande värld av ensamma, uppgivna och ibland desperata män. Men även kvinnor. De anses dock inte av männen som riktiga incels eftersom en kvinna alltid får ligga om hon vill.

De ensamma incels-männen skulle ligga med vem som helst. Om de fick komma till. Det får de inte. De hålls på avstånd av kvinnor. Några säger sig förstå varför – de är varken snygga nog eller rika. En förutsättning enligt dem för att få närhet och sex av en kvinna.

Andra anser sig både utseendemässigt okej och med en för övrigt ordnad tillvaro. Ändå får de inte till det.

Flera av männen som Stefan Krakowski följt under tid och som intervjuas i boken lever dock med en diagnos, eller misstanke om diagnos inom autismspektrum.

Oavsett så möter vi män som tyngs av ensamhet där internet ofta är den enda platsen där de får utlopp för sin förtvivlan. I olika incelsgrupper, som Krakowski under falskt namn accepterats i, möter de likasinnade. Där hittar de förståelse och använder egna ord för att gradera varandra, men även ord för de män och kvinnor som lyckas ha en relation med sex och närhet.

Att köpa en kvinnas kropp har för några setts som det enda sättet att bli av med sin oskuld och ha sex. För andra stannar det vid en tanke.

För många är också livet så meningslöst att de planerar att ta sitt liv vid en viss ålder när de anser att "loppet är kört". 

Men det finns de incel-män som inte bara planerar att ta sitt eget liv, utan även andras. Terrorbrott riktade mot samhället i stort och kanske kvinnor i synnerhet har gett internationella incel-män status. Filmade våldsdåd och massmord som nu inspirerar delar av incel-rörelsen.

Och i takt med att det manliga överskottet ökar, den västerländska mansrollen förändrats och blivit för männen själva svårtolkad, och enligt de själva, - kvinnorna alltmer kräsna, ökar risken för att ensamheten tar sig våldsamma uttryck.

Den värld som Stefan Krakowski öppnar upp för läsaren är skrämmande. De män- och kvinnor, som han pratat med blottar sina svåraste tankar, sina djupaste känslor – även de förbjudna.

Här får vi svar på vilka konsekvenser det växande manliga överskottet kan innebära, männens oförmåga att navigera i det nya manliga landskapet som växer fram i takt med att kvinnorna tjänar mer pengar, och får allt svårare att hitta en man som tjänar mer än henne eller i alla fall lika mycket.

Samtidigt ökar hatet mot kvinnor och rasistiska åsikter bland incels ju längre ut på högerskalan man kommer.

Det är en skrämmande värld läsaren får ta del av, full av män likt tickande bomber, ensamma, desperata och beredda att ta till våld mot ett samhälle som de upplever inte släpper in dem.

Katarina Wennstam myntade uttrycket "Var inte ett as så ordnar det sig", efter att ha läst Stefan Krakowskis bok är jag långt ifrån säker på det.