Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Glastaket som krossades 1947

Historien om hur Jackie Robinson blev den första svarta spelaren i Major League Baseball. En av Chadwick Bosemans första huvudroller.

Ur filmen 42.

Ur filmen 42.

Foto: Pressbild

Recension2021-03-18 13:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Film

42
Streaming (ViaPlay)
Regi: Brian Helgeland
I rollerna: Chadwick Boseman, Harrison Ford, Nicole Beharie, Christopher Meloni m fl.
Betyg: 3

Senaste åren har en hel del filmer kommit från USA med fokus på rasism. "Get Out", "Burden", "Blackkklansman", "Just Mercy", "Antebellum". Några år innan regisserade Brian Helgeland filmen om hur basebollsspelaren Jackie Robinson gjorde debut i amerikanska basebolligan Major League Baseball som den första svarta spelaren 1947. Innan dess fanns en separat liga för afroamerikaner. Med Robinson öppnades en dörr. "42" är mindre brutal i sin skildring av rasismen så till vida att filmen sällan fastar i våldsamma scener. Den finns där filmen igenom men med ett beskyddande lager som lägger mer tid på hoppet. Ett grepp som både har för- och nackdelar.

Chadwick Boseman spelar den legendariske basebollsspelaren. Inte speciellt porträttlik Robinson men med en känsla för sin karaktär. Rollen var en av hans tidigaste huvudroller i en större film. I "42" börjar historien hos den nästan lika legendariske ägaren Branch Rickey där han har som mål att hitta en svart spelare. Säljargumentet är de pengar de kan dra in när svart publik också intresserar sig för den då helvita sporten. Filmen indikerar även att Rickey ville få bort rasismen, att han var ute efter att rentvå sin älskade sport. Huvudfokus är på Robinson och hans kamp för att bli accepterad som spelare.

"42" är en väldigt traditionell film. Harrison Fords Rickey är en gammaldags vit hjälte med gott hjärta. Det är aningen för mycket gloria över honom och Ford verkar stundtals imitera mer än skådespela. Framförallt är det synd att Robinson inte kommer fram som person. När jag har tittat färdigt vet jag inte riktigt hur jag skulle beskriva honom annat än att nämna vad han var med om. Branch Rickey får klart tydligare konturer. Robinson var inte enbart historisk i kraft av sin position. Han fortsatte hela livet att arbeta mot fördomar, rasism och för medborgerliga rättigheter. I filmens gestaltning kommer detta inte fram utan hans indignation över orättvisor förefaller mer personliga.

Trots allt berättar "42" en hoppfull historia om hur vi ändå har utvecklats som släkte. Liksom många andra filmer om förändring visar den vilket pris de inblandade fick betala.