Film
Waves
Cnema
Regi: Trey Edward Shults
I rollerna: Kelvin Harrison Jr., Taylor Russell, Alexa Demie, Renée Elise Goldsberry, Sterling K. Brown, Lucas Hedges m fl.
Betyg: 3.8
Filmer om dominerande föräldrar finns det gott om. Ganska ofta förekommer de inom sportgenren. Bland senare exempel finns "Black Swan". Men även klassisk Hollywood har sådana karaktärer, den mest kända en frånvarande sådan i "Psycho". I "Waves" är familjefadern Ronald en sådan men till skillnad från en del klassiska skildringar är han nyanserad. Aldrig framstår han galen utan en produkt av sitt samhälle. Hans övertygelse är att minoriteter måste kämpa hårdare för att nå samma bekvämligheter som andra. Därför kräver han att sonen Tyler överpresterar i alla lägen.
Till ytan är Tyler precis så lyckad som fadern önskar. Familjen bor lyxigt och stort, han är duktig i skolan, en stjärna i brottning, kär i sin Alexis, skicklig på piano. Fadern kräver och modern omfamnar. Balansen verkar satt. Fasaden börjar krackelera när Tyler drar på sig en axelskada. Tyler som aldrig fått några verktyg för hur man hanterar motgång fastnar därför i förödelsen. Att dessutom leva i ett land som avkräver styrka gör sårbarheten än svårare. Regissören Trey Edward Shults har även skrivit manuset. Han visar effekten av ett specifikt föräldraskap. Ronald är en välmenande far som vill skydda sitt barn från samhället genom att beväpna honom. Vilket gör barnet än mer skört.
Efter en mycket dramatisk utveckling skiftar filmen fokus till tillbakadragna systern Emily. En vän, ung flicka som hamnat i skuggan av sin bror.
Lite beroende på din utblick kan du läsa av mycket från "Waves". Den maskulina normen, den högpresterande normen, normavvikelser, klassperspektiv, påverkan av dessa komplexa samhällsstrukturer på människor. Samtidigt är den öm och mänsklig. Den är en studie i välviljor som blir till livstragedier. Dessutom fördjupar den sig i ämnet skörhet.
Som tittare är det lätt att tänka på Barry Jenkins subtila mästerverk "Moonlight". Kanske för så triviala saker som gestaltning av svarta familjer i Florida. Där avstannar likheterna egentligen. "Waves" är inte lika stark i karaktärsskildringar men med en liknande ömhet och skönhet i kärnan. De går i olika riktningar men delar en plattform.