Filmrecension: Intetsägande och gemytlig

Total brist på spänning men med full harmlöshet.

Per Andersson plurrar i "Göta kanal 4 – vinna eller försvinna".

Per Andersson plurrar i "Göta kanal 4 – vinna eller försvinna".

Foto: Pressbild

Recension2022-07-30 12:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Film

Göta kanal - Vinna eller försvinna
Cnema/Filmstaden
Regi: Emma Molin
I rollerna: Eva Röse, Per Andersson, Sigge Dorsin, Dilan Gwyn, Tomas von Brömssen, Lottie Ejebrant, Julia Lyskova Juhlin, Sten Ljunggren, Ralph Carlsson m fl 
Betyg: 2


Till sin fördel är den här filmen väldigt harmlös. Speltiden är relativt kort och den hänger inte kvar vid de diverse "lustiga" händelser som sker. Det finns en framåtrörelse som förvisso inte upphetsar någon särskilt mycket men som heller inte tjatar ut varje scen. För dig som sett de tidigare och funnit något värdefullt kan även denna upplaga erbjuda tillräckligt. Eller du som vill njuta av nostalgin det innebär att se båttävling på stora kanalen.

Petra och Emil är på väg att skilja sig. Han ska få behålla huset och hon båtvarvet hon ärvt från sin pappa. Men plötsligt vill Emil också ha båtvarvet. I en livlig diskussion föreslår Petra att de tävlar om båtvarvet genom en racing på delar av Göta kanal. Hon är båtvan och han inte vilket borde tala för henne. Han har däremot träffat en ny kvinna, Amanda, som också kan sina båtar. Barnen följer med Petra, Emil har med sig svärmor. Tomas von Brömssen, som Mats, följer med vid sidan om på cykel och bjuder familjen på mat på kvällarna. En bihistoria handlar om två omaka systrar som är ute på kanotresa tillsammans. Det krävs lite ansträngning för att bry sig om den här filmen då den till stora delar totalt saknar spänning. Som upplevelse i stort är Göta kanal som en tyst bris i april-maj. Den behövs inte riktigt, känns knappt men den är där.

Eva Röse och Tomas von Brömssen i "Göta kanal 4 – vinna eller försvinna".
Eva Röse och Tomas von Brömssen i "Göta kanal 4 – vinna eller försvinna".