Ett poetisk väsen före sin tid

En historisk svensk kvinna före sin tid får en dokumentär tillägnad sig i tider där hon skulle varit en lika vital figur som hon var då.

Recension2019-11-11 08:33
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Film

Sara med allt sitt väsen           
Cnema
Regi: Gunilla Bresky
I rollerna: Sara Lidman, Ellenor Lindgren m fl.
Betyg: 3

"Sara med allt sitt väsen" har en traditionell biografidokumentärs kronologi men passande kvinnan i centrum är den mycket poetisk. Således en perfekt matchande atmosfär. En pionjär på många sätt: framgångsrik svensk kvinnlig författare, aktivist mot Vietnam-kriget, för miljön, mot skogsskövlingen av Norrland. Lidman skulle passat in i dagens samhälle. Samtidigt skulle hon kanske förfasats över den extremism som Sverige färgas av.

Historien om Sara berättas med en blandning av det mycket offentliga och mycket privata. Eftersom berättarrösten läser ur författarens egna dagböcker får en inblick i hennes frustration och jakt på tid att skriva mer och mer, hennes förtvivlan över situationen i Vietnam, gruvarbetarnas arbetsvillkor som hon stred för, hennes oro att inte göra tillräckligt, livslånga ickerelationen med Eskil och hennes känslor av ensamhet. 

Tonen är en smaksak. Fast den som gillat Sara Lidman kommer förmodligen också att tycka om känslan i dokumentären. "Sara med allt sitt väsen" är en drömsk historia om en ovanlig kvinna i alla sammanhang. Kanske att den berör mer än bränner till eller väcker energi. Förvisso är det ett val att ta med och utelämna vissa saker, men hur pass unik hon var framkommer inte för den som inte har kännedom om eran. Alltså är filmen mer för den invigde.