Film
A Hero
Cnema
Regi: Asghar Farhadi
I rollerna: Amir Jadidi, Sahar Goldust, Alireza Jahandideh, Maryam Shahdaei, Saleh Karimaei, Mohsen Tanabandeh, Fereshteh Sadre Orafaiy, Sarina Farhadi m fl
Betyg: 4.5
Att Asghar Farhadi vunnit två Oscar-statyetter för bästa utländska film är på vissa sätt en gåta. För där Hollywoods huvudprodukt är hopp är Farhadi i princip förbi det stadiet. Hans filmer är istället en odyssé i hur fel allt kan gå vid otur/struktur. Det är inte mörker i samma tappning som von Trier men definitivt inte några enkla poänger om att livet är vackert trots allt. Istället belyser Farhadi enorma samhällsproblem genom drabbade individer. Så renodlad har varken hans franska eller spanska produktioner varit. De har saknat kompakta intrigen som hans iranska filmer innehåller. "A Hero" är ett återvändande till när Asghar Farhadi är som absolut bäst.
Rahim är på permission från fängelse, där han sitter på grund av att han inte har betalat tillbaka en skuld. En mild och försynt man som inte får ihop livet helt. Vi är i den historiska staden Shiraz och i inledningen söker han upp sin svåger Hossein som arbetar på utgrävning av Xerxes grav. Därifrån åker de hem där Rahims son från tidigare äktenskap bor med faster och svåger. Under permissionen ska Rahim även träffa sin blivande fru som än så länge är hemlig för alla. Farkhondeh har hittat en glömd väska med guldmynt i. Förhoppningen är att betala av hans skuld. När diverse komplikationer inte gör återbetalningen enkel bestämmer sig Rahim för att göra rätt sak, hitta ägaren, men kanske av fel skäl. Snabbt blir han lyft som en hjälte men fordringsägaren ifrågasätter om huruvida att inte göra fel är hjältemodigt. Farhadis mönster som regissör är återkommer tydligt. En i grunden moralisk historia som drivs fram av oväntade intriger. Nyanser lyfts konsekvent och sympati finns med alla karaktärer. Nästan ingen är en ängel, ingen är rakt igenom ond. Regissören sätter etiska käppar i tittarens underhållningshjul. Han bygger upp en intrikat värld där en mosaik av detaljer målar bilden av ett samhälle.
I Farhadis historier händer alltid något. Små detaljer växer till tunga, drabbande ryggsäck. För en ickeiransk biopublik kan vissa skeenden i "A Hero" framstå som orealistiska men är relativt trovärdiga i det iranska samhället. Skillnaden är bara att ibland går saker åt rätt håll också men Farhadi skildrar de fall som inte gör det.