Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

En liten tugga av en stor kaka

Feminism kan skildras ur många perspektiv. Philippa Lowthorpe tar sig an skönhetstävlingar med en blandning av humor och allvar.

Fröken Grenada (Gugu Mbatha-Raw) såg Miss World-tävlingen som en stor chans.

Fröken Grenada (Gugu Mbatha-Raw) såg Miss World-tävlingen som en stor chans.

Foto: Scanbox Entertainment/Pressbild

Recension2020-10-16 06:20
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Film

Misbehaviour
Cnema/Filmstaden 
Regi: Philippa Lowthorpe
I rollerna: Keira Knightley, Gugu Mbatha-Raw, Jessie Buckley, Greg Kinnear, Rhys Ifans, Keeley Hawes, Lesley Manville, Loreece Harrison m fl.
Betyg: 3

Samtidigt som jag känner viss tveksamhet inför den lättsamma, må-bra-känslan i en historia om ojämställdhet påminns jag om att "Misbehaviour" trots allt inte handlar om de mest diskbänksrealistiska perspektiv på feminism. Skönhetstävlingar är förskräckligt gammalmodiga institutioner som behövde kritiken 1970. Däremot har den kampen inte varit i samma kaliber som rösträtt, rätten till arbete och arvsrätt för kvinnor världen över. Därför gör det inte så mycket att Philippa Lowthorpes film har en upplyftande aura.

Baserad på verkliga händelser följer "Misbehaviour" två läger: olika feminister som samarbetar i kvinnorörelsen och funktionärer/deltagare i tävlingen Miss World 1970. Sally Alexander har precis kommit in på London Universitys historieprogram men märker snart att platsen vid bordet är symbolisk mer än något annat. Indignerad ansluter hon sig till "Women's Liberation Movement". På andra sidan har vi arrangören Eric Morely, programledaren/skådespelaren Bob Hope och de tävlande. Vid sidan om huvudkonflikten, tävlingens vara eller ickevara, följer filmen bihistorien om rasism. Apartheid-regimen i Sydafrika fick mer kritik än någonsin vilket gjorde att tävlingen krävde inte bara en vit utan en svart deltagare från landet.

Balansakten mellan humor och allvar är något Lowthorpe håller i med jämna steg. Men ibland skjuter filmen sig själv i foten. Den är lite för sentimental, inte tillräckligt utmanande och lite väl rädd för att skapa obehag hos sin publik. Kanske når "Misbehaviour" vissa typer av människor som inte skulle se en tyngre skildring. Mycket repetitiv fokus läggs på poängen att män var (och är?) sexistiska fånar som inte visste vad de höll på med. Även om män inom akademiska sektorn får sig en känga känns stofilerna som råddade Miss World kanske lite för enkla måltavlor egentligen.

"Misbehaviour" är på många sätt väldigt lagom. Bra skådespelarinsatser, bra historia, bra driv. Ett enkelt sätt att ta en liten tugga av en stor kaka. Många synvinklar rörs vid ytan men får inte tillräckligt utrymme. Filmen är trevlig och har rätt men är inte omskakande.