Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

En författare att räkna med

Under sex år på trettiotalet rånade och mördade den mytomspunna Salaligan fem personer i Västmanland och Uppland, i trakterna runt Sala. Det var en löst sammanhållen grupp av unga män som leddes av den vanligtvis blyge och försagde Sigvard Nilsson, som arbetade i sin fars herrekiperingsbutik i Sala.

RECENSION2010-03-02 03:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Gruppen kallade sig själva för Den magiska cirkeln, och hade från ett ursprungligt intresse för hypnos, yoga och teosofi förirrat sig bort i en bisarr föreställningsvärld om sina egna medlemmars högre värde gentemot medmänniskorna samt att ändamålen helgar alla medel när det gällde att skaffa pengar för verksamheten. Sigvard Nilsson bytte snart efternamn till Thurneman, ett anagram på ordet manhunter, människojägare. Den tystlåtne och spenslige unge mannen blev i sin krets av anhängare en stark och karismatisk envåldshärskare, som med suggestion, hypnos, dekokter av bolmört och ångor av rökelse kunde kontrollera och manipulera sina adepter. Varken innan eller efter Salaligan har vårt land hyst en mer udda och extrem liga av till vardags hyggliga arbetande män, som periodvis förvandlades till iskalla, beräknande rånmördare. Arne Sundelin gör nu ett försök att skildra denna mörka, men samtidigt eggande historia skönlitterärt med romanen Fallet Thurneman. Författaren debuterade 1985 med diktsamlingen sprickljus och har sammanlagt gett ut tio böcker, både diktsamlingar och romaner. Romanen, Bergsundsundstrand 23 (2008), som också var en halvdokumentär text, då om Nelly Sachs, fick överlag goda recensioner. I Fallet Thurneman växlar berättandets perspektiv, mellan flera av de inblandade personernas utgångspunkter, vilket skapar flera ingångar i dramat. Detta grepp gör mysteriet än mer förtätat och sammansatt, som ett äventyr i sig, mitt i det verkliga dramat. Det gäckar läsaren framåt, inte enbart av nyfikenhet om det rent kriminalhistoriska perspektivet. Arne Sundelins språkhandlag är långt drivet och han hanterar både själva historien som utmejslingen av de olika karaktärerna mycket skickligt. Det är ett flöde av fantasi, lekfullhet och inlevelseförmåga genom den i sig fasansfulla grundhistorien, och som läsare kan man nästan känna doften av skrivandets lust ur boksidorna. Fallet Thurneman visar att Bergsundstrand 23 inte var något enstaka lyckokast. Arne Sundelin är verkligen en författare att räkna med.
FALLET THURNEMAN Arne Sundelin Alfabeta