Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Elementär historia om tränarlegend

Matt Busby förblir ett mysterium på ett personligt plan i dokumentären om honom. Mest sevärd för de utan kunskaper eller stora United-fans.

Ur filmen Busby.

Ur filmen Busby.

Foto: Pressbild

Recension2020-07-07 08:30
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Film

Busby
Video on demand - Släppt på streamingtjänster
Regi: Joe Pearlman
I rollerna: Matt Busby, Rob Cavanaugh, Eamon Dunphy, Denis Law m fl.
Betyg: 3

De senaste åren har det blivit allt vanligare med dokumentärer om idrottare/tränare. Bara några få exempel är Maradona, Bobby Robson och Michael Jordan och Chicago Bulls. De blir ofta intressanta eftersom det som krävs av elitidrottare gör fascinerande historier. Ingen, eller kanske få, kan bli en toppatlet genom att vara genomsnittlig. Psykologin är där hela tiden, mycket i personligheten styr vad som blir en framgångsrik sportstjärna.

Matt Busby är en mycket känd tränare för Manchester United-supportrar. I Joe Pearlmans dokumentär finns försök att komma närmare mannen men förmodligen på grund av Busbys ovilja att blotta sig som person, finns heller inte mycket material som kommer förbi det han själv valde att presentera. "Busby" blir en god och elementär introduktion till mannen men inte så mycket mer. Fans kan titta för att få vältra sig, de som inte känner till honom alls får en inblick. Skiktet emellan kanske inte får ut så mycket. Pearlman börjar i Busbys barndom och ungdom. Hur han innan vuxen ålder fick arbeta i gruvorna för att familjen behövde pengar. Uppväxten i Skottland verkar gett honom kärlek men det framkommer inte hur händelser i livet påverkade honom. Hans far gick bort i första världskriget. Fotboll var en distraktion och tidsfördriv för alla i den lilla orten. Gradvis blev spelet mer allvar för unge Matthew. Han blev aldrig någon stor spelare även om han spelade för Manchester City. Däremot fattade han rätt beslut i att satsa på tränarkarriären istället.

Filmens tyngdpunkt ligger på tränarkarriären. Han beskrivs som den första "tracksuit-managern". Alltså tränaren som inte bar tredelad kostym utan träningskläder. Ovanligt var också att han satsade främst på unga spelare i ett långsiktigt lagbygge. En av hans styrkor var just förmågan att hantera resurser. Filmen har ett dramaturgiskt skifte i flygkraschen 1958 från München till Storbritannien där åtta spelare miste livet. Uppenbarligen förändrades Matt Busby, men vi kommer aldrig riktigt innanför eller på djupet. Det är inte nödvändigtvis filmens fel utan att han helt enkelt inte var någon som under sitt liv var personlig i offentligheten.