Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Djup depression hanteras inte

När de vuxna inte vill se sitt barns problem gror depressionen allt djupare.

Hugh Jackman spelar i "The son" karriäristen Peter som är son till den alzheimerdrabbade Anthony Hopkins i hyllade filmen "The father".

Hugh Jackman spelar i "The son" karriäristen Peter som är son till den alzheimerdrabbade Anthony Hopkins i hyllade filmen "The father".

Foto: Rekha Garton

Recension2023-01-25 13:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Film

The Son
Cnema
Regi: Florian Zeller
I rollerna: Hugh Jackman, Laura Dern, Zen McGrath, Vanessa Kirby, Anthony Hopkins m fl 
Betyg: 3

Florian Zellers senaste film, "The Father", blev en stor publik- och kritikerfavorit. Den var baserad på regissörens egen pjäs om ålderdom och förlusten av det som tidigare varit. Olivia Coleman och Anthony Hopkins fullkomligt briljerade som dotter och far låsta i förvirring och sorg. "The Son" är även den en pjäs av Zeller själv som nu blivit en film. Om den förra var relativt allmängiltig i en upplevelse är den nya filmen något mer smal, fast ändå inte. Familjen går igenom något som många andra också upplever men på andra sätt.

Framgångsrike advokaten Peter lever med sin fru Beth och deras nyfödda Theo. Han har sonen Nicholas med exfrun Kate. En dag knackar hon på, han reagerar på att hon inte hört av sig innan men Kate påpekar att Nicholas inte varit i skolan på en månad. Han har dagdrivit planlöst för att föräldrarna inte ska märka något. Nicholas är tyngd av något han inte kan beskriva annat än "livet". Han känner sig malplacerad i de flesta sammanhang och även styvmamman tycker han är märklig. Utifrån ser det ut som en väldigt sårad tonåring utan särskilt mycket sammanhang. På Nicholas önskemål flyttar han in till pappan som lämnade familjen för en ny och yngre fru. Smärtan vägrar lämna sonen. Både Peter och Kate kommer ihåg en glädjefylld barndom där tiden har stannat stilla innan den akuta depressionen tog över deras son.

Ingen omkring Nicholas verkar ha särskilt mycket eller ens lite kunskaper om depression. De förvånas över att han inte har någon särskild orsak till sin allvarliga nedstämdhet. Jag tror regissören vill göra en poäng av vad de vuxna vägrar se även när de röda flaggorna fladdrar hårt. Men det gestaltas på ett sätt så att det är svårt att relatera till. De verkar alla vara kapabla och drivna människor, har de verkligen aldrig hört talas om hur depression kan fungera? Här faller manus ibland även om berättelsen är berörande. För Zeller visar inte tillräckligt.

Att se "The Son" är nästan som att vara med i den. Den tunga depressionen som vilar över familjen påverkar mig som tittare. Jag börja känna en orsakslös sorgsenhet. Zeller var även i "The Father" väldigt bra på att dra tittaren in i sin film, att skapa förvirringen som den demente mannen kände även hos den som enbart bevittnade vad som hände.