Från papparelationer och svart historia till hästdressyr, bakning och pengar. Ämnena spretar som vanligt när årets sommarpratare berättar sina livshistorier i P1.
Men krig är ett återkommande tema i år. Journalisten Diamant Salihu ska till exempel ta upp krig i olika former – samt spela albansk folkmusik. Rysslandsexperten Gudrun Persson, som tidigt varnade för att Ryssland skulle invadera Ukraina, tänker diskutera vad vi kan lära av historien och 20-åriga Kateryna Martyniuk berättar varför hon stannar kvar i sitt hemland Ukraina, trots invasionen.
Konstnären och aktivisten Lusine Djanyan från Pussy Riot har bott i Sverige i tre år och ser det här som en utmaning.
– Det var bara två år sedan som jag började studera svenska. Då fick vi en uppgift att lyssna på ett program, och det var "Sommar", så det var min första träff med programmet. Jag är lite blyg för jag har en brytning och pratar inte perfekt men det är spännande och jättekul, säger hon.
"Ingen ville lyssna"
Lusine Djanyan kommer att prata om konst, men också om sin erfarenhet som flykting. I barndomen flydde hon från Azerbajdzjan till Ryssland och nu har hon sedan tre år bott i Sverige. Uppehållstillståndet har nu gått ut och så länge hon inte har fått ett nytt kan hon inte resa iväg till de konstevenemang som hon blir inbjuden till.
Men hon kämpar fortfarande för att nå ut.
– Det är jätteviktigt, när jag började med en motrörelse trodde folk att Putin inte var så farlig. Vi försökte prata om det i konst och utställningar och uppmana världen att inte delta i hans evenemang. Men ingen ville lyssna på oss och Putin blev starkare och starkare och vi svagare och svagare. Och Putin är inte ensam, det finns andra diktatorer, som Erdogan. Vi måste agera och tänka på hur, säger hon.
Flera sommarpratare berör också erfarenheter av flykt, som programledaren Farah Abadi och kriminalvårdschefen Jacques Mwepu. Klimatkrisen och världsekonomin är andra aktuella ämnen som tas upp – riksbankschefen Stefan Ingves tänker till exempel ägna sitt sommarprat åt pengar, närmare bestämt allas våra pengar, och hur man hanterar dem så att systemet inte går under.
– Det här handlar om saker som ingen har hört tidigare. Man ska vara extremt intresserad av de här frågorna för att känna till delar av det. Det handlar om en värld som de flesta lyssnare aldrig ens hört talas om, säger Ingves.
Pappaberättelser
Flera av sommarpratarna bjuder också på personliga inblickar i sin familj. Per Lernström, som inleder årets "Sommar", berättar till exempel om sin pappa, och det gör också Anis Don Demina. När Don Demina fick frågan blev han väldigt glad – och nervös för vad han skulle ta upp.
– Men jag är den jag är på grund av min familj, i synnerhet min pappa. Han har format mig mycket, han var så rolig och gjorde alltid saker på sitt eget sätt. Programmet är en hyllning till honom och de saker i min uppväxt som jag nu som vuxen applicerar på livet, säger Don Demina.
Även Lena Philipsson blir mer personlig. Hon har redan sommarpratat två gånger tidigare, men nu tänker hon ta upp "konsten att vara människa".
– Jag kommer att prata om hur man övervinner sin skam, och om hur jag smyger runt och gömmer mig, och om att utvecklas som person.
TT: Vad har du att skämmas över?
– Jag är uppfostrad till att helst inte göra något väsen av mig privat, helst inte synas och märkas. Allt som går emot det blir lite pinsamt, samtidigt som jag försöker skärpa mig och tänkta att "jorden kretsar inte kring dig". Där har mitt yrke tagit på krafterna, eftersom jag blir igenkänd.
Tackade nej
Alla tackade dock inte ja med en gång. 29-årige skådespelaren Alexander Abdallah, som slog igenom stort med tv-serien "Snabba cash", ska sommarprata den 30 juli. Han blev glad för frågan, men tackade först nej.
– Det har hänt så mycket, så snabbt och jag känner att jag redan har pratat om det mesta i media, säger han.
Efter lite betänketid landade han ändå i att han ville vara med. Han är hemlighetsfull gällande innehållet i sitt program men avslöjar att han har jobbat mycket på form och tonalitet med inspiration från poetry slam.
– Det här är ju stort ändå, helt klart ett "goal". Inte för att jag var rädd för att inte få frågan men det kändes nice att göra det nu, som ett sätt att knyta ihop säcken kring allt som har hänt hittills, säger Alexander Abdallah.