Det är tisdag och på räddningsstationen i Kvillinge har ett stort gäng unga tjejer samlats. Alla är de med i "Vi är också Norrköping" – ett musikvideoprojekt som syftar till att lyfta fram tjejer med olika kulturella bakgrunder. Här på räddningsstationen träffar man två av de sammanlagt sju kvinnliga brandmän som jobbar i Norrköping och Linköping; de berättar om sitt jobb för den intresserade gruppen som också får prova på stången ner till omklädningsrummet.
Projektet kom till efter att Louise Berg funderat på det här med tjejers delaktighet.
– Jag har jobbat mycket med ungdoms- och integrationsprojekt och har ofta fått höra att det är så svårt att nå tjejerna. När jag pratade med Michelle Miller på Back Up berättade hon att de hade massor av tjejer knutna till sig så då kläcktes den här idén, berättar Louise Berg som tyckte att en musikvideo var en bra form.
– Man kan berätta en historia och dessutom får vi med både musik, dans och film på det sättet.
Man utgick alltså från tjejer på Back Up som pratade med sina kompisar – det slutade med att man fick sätta en gräns eftersom så många ville vara med. Med på tåget är också arbetsmarknadskontoret – tjejerna får sommarjobbslön under de tre veckor som projektet löper.
– Nu är 25 tjejer från 15 olika länder med: det visar att det visst går att nå tjejerna, de vill vara delaktiga. Vi har träffats sedan i mars och har börjat med att lära känna varandra, det har handlat mycket om självkänsla och hur vi hjälper och stärker varandra istället för att stjälpa, säger Michelle Miller som tillägger att man har valt branscher som är mansdominerade – som musik och räddningstjänst för att tjejerna ska få testa på, se att inget är omöjligt.
De närmaste tre veckorna ska man alltså spela in en musikvideo – några scener tas på Kvillingestationen: i den första ska fyra av tjejerna hoppa i utryckningskläderna när larmet går och efter en snabb test blir det allvar – Sandra Tengvall riktar in kameran och så går larmet och ... action! Snabbt är de i kläderna och på väg runt hörnet, sedan ... bryt!
Några scener ska också filmas utanför stationen där brandbilar har körts ut. När det hela är klart åker slutligen Sandra Tengvall upp med en av bilarnas skyliftar och tar översiktsbilder av de jublande deltagarna. De här filmade sekvenserna ska ingå i musikvideon och på eftermiddagen ska man fortsätta i tre olika grupper: en som skriver musik, en som har ansvar för dansen och en filmgrupp: både dansen och musiken görs av tjejerna själva.
– Cnema har varit med och stöttat tillsammans med Musikhuvudstaden och Dans i Öst. Men det handlar mycket om att musik- dans och filmpedagoger går in med sin tid snarare än ekonomiskt stöd, säger Louise Berg.
En av tjejerna i utryckningskläder är Amenah Alabboodi, ursprungligen från Irak som går i andra klass på samhällsprogrammet.
Hur kom du med i projektet?
– Min kompis är med i Back Up: hon berättade om det här projektet och att det skulle räknas som sommarjobb och jag ville sommarjobba så det lät bra, berättar Amenah:
– Jag har inte hållt på med musik innan så det är något nytt jag får prova på men det har varit väldigt roligt och jag har träffat många nya och trevliga kompisar.
Skulle du kunna tänka dig att bli brandman?
– Ja, kanske... Jag har inte bestämt än vad jag vill satsa på, kanske jobba som ekonom på bank eller något sådant, avslutar Amenah innan hon äntligen får ta av den varma dräkten.
Från räddningsstationens sida är det en självklarhet att ställa upp på sådana här saker som går lite utanför ordinarie verksamhet.
– Det här är ju jättebra. Jag känner mig hedrad att få vara med på ett så viktigt projekt, säger brandmannen Sara Pettersson som tillsammans med kollegan Louise Tjäder har berättat om sitt yrke för gruppen.
När videon är färdig ska den spridas på sociala medier och andra plattformar.
– Men processen är det viktigaste egentligen, inte slutresultatet, betonar Michelle Miller.