Claes-Göran Jonsson började som lärling på Östgötens tryckeri 1954. Han har haft huvudansvaret för den utställning om Östgöten som tidigare i dag invigdes på Grafiskt Museum i Linköping. Folkbladet köpte Östgöten några år in på 1960-talet och ägde tidningen ända fram till nedläggningen 1997. Därför var det en särskild ära för mig att få säga några ord till den stora publiken som kom till invigningen.
Östgöten startades av entreprenören och journalistförnyaren Isidor Kjellberg redan 1873. Kjellberg rörde om ordentligt i den då lilla och borgerligt ordentliga staden Linköping. Isidor stormade in i staden med liberala värderingar och med granskande och uppkäftig åsiktsjournalistik.
Claes-Göran Jansson skriver i utställningshäftet "Isidor Kjellberg hade erfarenheter som journalist i USA vilket gjorde att hans undersökande journalistik kom att bli en kulturkrock i lilla Linköping."
Östgöten fick en bra start. 1870-talet var en dynamisk och omvälvande tid i stora delar av Sverige. Industrialismen var på frammarsch och gamla mönster och privilegier utmanades på bred front. Isidor Kjell passade in i tidens omvälvningar med sitt kritiska ifrågasättande av makt och herrskap och med sin liberala rösträttsiver.
När han med familj och tidning flyttade in i ett nybyggt hus på Storgatan i Linköpings centrum så väckte det uppmärksamhet. Huset pryddes med en kopia av Frihetsgudinnan och Kjellberg flaggade med Norges och USA: s flaggor! Vilket var rejält provokativt på den tiden.
Hans Erik Johansson är ordförande i den ideella förening som driver Grafiskt Museum i Gamla Linköping.
Han visade mig runt i de vackra lokalerna där några av de gamla maskinerna fortfarande tjänstgör. Vid en av maskinerna - en så kallad Heidelberg Vinge - stod Björn Larsson och tryckte anteckningsblock.
Annars är museets specialitet att trycka servetter med olika budskap och för olika ändamål.
– Hyran här i Gamla Linköping är ungefär lika hög som mitt inne i staden. Så vi behöver alla inkomster vi kan få och servetterna är populära på marknaden, sa Hans Erik Johansson.
Utställningen om Östgöten är intressant och väl värd ett besök. Man blir handfast påmind om hur raskt den tekniska utvecklingen stöper om arbetsplatser i grunden och gör så att yrken försvinner och att nya yrken kommer.