Föreställningen har urpremiär i Norrköping i september 2018.
Därefter följer en turné, i Sverige och andra länder.
”Epifónima” är inspirerad av kvinnors röster och sätt att skapa och organisera sig på.
Förebilderna sträcker sig från gudinnan Ishtar, Hildegard af Bingen, Beginrörelsen och Pockettidningen R till Fatemeh Khavari, initiativtagare och talesperson för Ung i Sverige som lett sittstrejken för att stoppa utvisningarna till Afghanistan, och Tarana Burke, amerikansk kvinnorättsaktivist som var först med internetkampanjen #MeToo, 2006.
Under hösten 2017 har #MeToo växt till en världsomfattande rörelse.
”Vi vill lyfta och hylla det mod och de värderingar som har krävts för att skapa förändring. I ödmjuk beundran länkar vi oss till den långa kedja av kvinnor som banat väg för att vi är där vi är idag, med möjlighet att blicka framåt”, skriver Cirkus Cirkör i ett pressmeddelande.
”Epifónima”, som betyder ”utrop” på grekiska, är uppföljaren till ”Borders”, ”Limits” och ”Movements” som kretsat kring gränser, begränsningar och migration.
– I mitt praktiska såväl som konstnärliga arbete med gränser har det blivit allt tydligare att nästa steg, det som krävs för att hantera de utmaningar som världen står inför, är att vi lyfter och använder de värden som traditionellt setts som ”kvinnliga”, och som i dag har låg status, säger Tilde Björfors, konstnärlig ledare för Cirkus Cirkör.
– I den här produktionen vill vi undersöka vad som händer om vi bryter de traditionella hierarkierna, tänker cirklar istället för räta vinklar, ser varandra i ögonhöjd istället för uppifrån och ner, och går i bredd istället för på led.
Ensemblen består av sju kvinnliga cirkusartister med ursprung från Grekland, Kanada, Palestina, Polen, Sverige och Schweiz.
”Epifónima” produceras i samarbete med Östgötateatern. Johan Celander, chef för Östgötateatern, välkomnar det fortsatta samarbetet med Tilde Björfors och Cirkus Cirkör.
Föreställningen som avlöser ”Epifónima” på stora scenen i Norrköping är urpremiären på en pjäs av Monica Wilderoth. Föreställningens tema är kvinnors tankar kring vad frihet är, inspirerad av intervjuer gjorda med kvinnor i Östergötland. Hela teaterns kvinnliga ensemble kommer att medverka.