Jakten på Kapten Klänning
Jonas Trolle
Leopard förlag
"Jakten på Kapen Klänning" är sannerligen inget för den äckelmagade. Det skär i hjärtat när jag läser om brutala övergrepp och våldtäkter som Göran Lindberg utsatte unga kvinnor för.
Författaren är kriminalkommissarie Jonas Trolle som ledde det hemliga spaningsarbetet mot Göran Lindberg. Eller "Kapten Klänning" som han ibland föraktfullt kallades eftersom han var engagerad i kamp för jämställdhet och mot sexism.
Men bakom fasaden fanns en värsta sortens kvinnoförnedrare som valde att förgripa sig på de mest utsatta tjejer, en del av dem placerade på LVU hem.
Språket är rakt, utan förskönande omskrivningar och berättelsen känns ärlig rakt igenom. Kanske mest för att Jonas Trolle inte bara delar med sig av gruppens framgångsrika arbete, utan också tar upp deras tillkortakommanden, problem och missbedömningar.
Boken griper tag som en polisfilm och skildrar hur man med hjälp av telefonavlyssning, biljakter och en "dold" husrannsakan på Lindbergs tjänsterum på Polishögskolan till slut kan gripa den tidigare rektorn på skolan.
Polisen följer via telefonavlyssning hur Göran Lindberg får kontakt med 14-åriga "Julia" och talar grovt snusk med henne. Lindberg söker sedan efter likasinnade för att tillsammans förgripa sig på henne och polisen fortsätter att avlyssna hans målande, perversa beskrivningar av hur de ska ha sex i alla tänkbara ställningar och kroppsöppningar.
Den svåra avvägningen polisen står inför är hur mycket man ska låta "Kapten" hållas innan man griper honom. "Lindberg är väldigt angelägen att träffa henne. Vi är angelägna att han inte ska få göra det." skriver Trolle. Men polis och åklagare är väldigt angelägen att slå till mot honom för när han är så nära fullbordat brott som möjligt.
Under tiden hann andra bli offer för polishöjdarens brutalitet. Jonas Trolle skriver att en kvinna upplevde att hon var nära att dö när Lindberg tog stryptag på henne under en sexträff. Samtidigt fanns sex poliser på spaning alldeles nära, men flickan var vuxen i lagens mening, och därför avvaktade man – för att få fast honom för ett grövre brott.
Trolle konstaterar att det är sällan polisens arbete beskrivs inifrån – av polisen själv. Boken är skriven med riktigt vass penna och ger en unik inblick i polisens arbetssätt och vardag. Bland annat får vi veta att sexköpslagen och internet har gjort det rasande lätt för polisen att överblicka prostitutionen från sitt skrivbord istället för långa pass utomhus i en bil eller port.
Men den stora och svåra frågan kring gåtan Kapen Klänning – hur en polischef kunde sjuka till sexbrottsling – den får inget riktigt svar. Men vi får veta hur det gick till när han åkte fast. Och den läsningen är riktigt spännande.