I mitten av nittiotalet möttes guld- och silversmeden Maria Börjesson från Norrköping och Tomoyo Hiraiwa på en utställning i Japan. Det var starten på en vänskap mellan två kollegor långt ifrån varandra.
När 150-årsjubileet för svensk-japanska förbindelser närmade sig dök idén upp om att arrangera en utställning med samtida japanskt metallkonsthantverk hos Nutida svenskt silver i Stockholm, där Maria Börjesson är medlem.
Tomoyo Hiraiwa kontaktade sina kollegor i Japan och satte ihop en utställning med smycken och objekt av tolv olika konstnärer och konstsmeder.
Utställningen kommer nu från Stockholm till Norrköping och NP33. I dag, torsdag, invigs den av näringslivsdirektör Pontus Lindblom.
– Jag tror att det är första gången vi har en sådan här utställning i Norrköping, med smycken från Japan, säger Maria Börjesson.
På utställningen visas både smycken och objekt, av vitt skilda material, som stål, järn, koppar, silver, akryl, textil, papper och plast.
Maria Börjesson tycker att det är häftigt att de japanska konstsmederna är så fria i sina uttryck.
– Jag kan känna att vi är så förbannat präktiga och praktiska i det här landet. De tyngs inte av en gammal smyckestradition. De har inte haft smycken till kimonon. Vi har ju haft festsmycken alltid, men det har inte de haft på det sättet, så jag tycker att de är mycket friare i sitt uttryck.
Ett halssmycke av Takashi Kojima, "Runner", är tillverkat av de smala plastdetaljer som blir kvar när man bygger modeller.
Tomoyo Hiraiwa är representerad med ett objekt, "White cloud", av metall och papper, och metallsmycken som skimrar i blågrönt. Hennes smycken ska nästa år pryda modellerna under London Fashion Week.
"Crane" av Katsuhiro Akihama är en halsprydnad i silver i form av en trana, som effektfullt draperat sig runt halsen på en huvudlös skyltdocka klädd i svart. De fint arbetade fjädrarna utgör den ena änden och fågelhuvudet den andra.
Nahoko Fujimoto har gjort festsmycken i veckat papper, som kan vikas ihop med hjälp av små magneter, och Eriko Unno visar färgglada taggiga broscher.
Det är skulpturalt, ofta asymmetriskt, ibland organiska former och framför allt både vackert och roligt.
– Jag tycker absolut att man ska komma hit och titta och njuta, bli glad och inspireras, säger Maria Börjesson.
Utställningen visas fram till den 16 juni.