Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kärlek och jämlikhet på Löfstad

På fredag är det premiär för kärlek och jämlikhet på Löfstad slott.Ämnen som säkerligen funnits med där förr, men nu handlar det om Göran Sarrings sommarteater i form av "Det går an" av Carl Jonas Love Almqvist.- Vi bjuder på ett allvarligt drama med komiska, kärleksfulla inslag, säger Göran Sarring inför premiären.

Sergeanten Albert lyssnar till den modernt tänkande kvinnosakskvinnan Sara, i Carl Jonas Love Almqvists 1800-talspjäs Det går an, som ska spelas på Löfstad slott. I rollerna Joel Almroth och Mala Kyndel.

Sergeanten Albert lyssnar till den modernt tänkande kvinnosakskvinnan Sara, i Carl Jonas Love Almqvists 1800-talspjäs Det går an, som ska spelas på Löfstad slott. I rollerna Joel Almroth och Mala Kyndel.

Foto: Titti Olovsson

NORSHOLM2012-05-28 15:38

Varför valde du just den här pjäsen?

- Jag funderade på vad man gör i den här 1600-talsmiljön och då hittade jag i mina gömmor dramatiseringen av Det går an, från 1839. Den kändes rätt att satsa på i den här slottsmiljön, med sin inbyggda kärlekshistoria och samtidigt sin vassa samhällsdiskussion i form av jämställdhet mellan man och kvinna.

- Dessutom, säger Göran Sarring, passade pjäsen in med tanke på att jag har två arbetskamrater i Mala Kyndel och Joel Almroth, som är i rätt ålder för de här rollerna och båda har tidigare varit med i Norsholmsuppsättningar.

- Jag kan också nämna att vi spelade den här pjäsen på Östgötateatern för 17 år sedan, 1995, så nu kändes det dags att ta fram den igen.

Vad handlar pjäsen om?

- Den handlar om en ung kvinna, som strävar för att leva ett självständigt liv. Där hon får bestämma själv och där hon inte blir påtvingad ett resonemangsäktenskap. Och den unge mannen i pjäsen får vara med om något, som man kan beteckna som en bildningsresa i feminism.

- Och allt det här väckte ett oerhört rabalder, när Almqvist skrev den här romanen på den tiden.

De Geergymnasiet

Det är endast tre skådespelare på scenen inne i den gamla gästabudssalen i slottets södra flygel:

Göran Sarring själv som berättaren medan Mala Kyndel och Joel Almroth spelar kärleksparet. Båda med ett förflutet på De Geergymnasiet, under deras skoltid.

- För min del, säger Mala Kyndel, känns det jättekul och utmanande att få göra den här rollen av en stark kvinna som kämpar för könens jämställdhet, eftersom jag brinner för samma saker idag , som min rollfigur Sara gjorde då, för 170 år sedan.

- Det är ganska tänkvärt...

- Och för mig, säger Joel Almroth, känns den här pjäsen som väldigt lärorik, att få vara med om en stark kvinna som försöker provocera och krossa mansdominationen i samhället och lyckas riktigt bra med det, dessutom!

Läs mer i tisdagstidningen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!