Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Klassiker, andlighet och en blomsteräng

Klassiker som "En annan rörelse" ingår i Cecilia Edefalks stora retrospektiva utställning "Hemkomsten" på Norrköpings konstmuseum.

"En annan rörelse", en serie om sju målningar, ingår i Cecilia Edefalks stora retrospektiva utställning "Hemkomsten" på Norrköpings konstmuseum, i Edefalks hemstad Norrköping.

"En annan rörelse", en serie om sju målningar, ingår i Cecilia Edefalks stora retrospektiva utställning "Hemkomsten" på Norrköpings konstmuseum, i Edefalks hemstad Norrköping.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Norrköpings kommun2020-03-28 06:00

Konstnären Cecilia Edefalk, bosatt i Stockholm, är född och uppvuxen i Norrköping. Nu visar Konstmuseet för första gången en stor retrospektiv utställning med hennes verk.

I "Hemkomsten" visas fyrtio år av konstnärlig verksamhet med floraskisser från 1970-talet, samtida målningar och skulpturer.

Cecilia Edefalk, född 1954, är en av Sveriges mest betydelsefulla konstnärer och internationellt verksam. Hon fick sitt stora genombrott 1990 på Galleri Sten Eriksson i Stockholm där serien "En annan rörelse" presenterades. Nu har installationen med sju målningar återskapats, så långt det varit möjligt.

En av de sju målningarna köptes 1991 in av Norrköpings konstmuseum. Mikael Ståhl, med Ståhl Collection, som fått skjuta upp sin konsthallspremiär i Yllefabriken från maj till hösten, äger också en av målningarna, och har även lånat ut målningen "Bi-flickan" till utställningen. 

En inspiration när utställningsintendent Helena Scragg arbetat med utställningen har varit ett citat från ett Sommarprat 2013 med Edefalk: ”Jag är en konstnär som arbetar med andlighet och med respekt för djur, natur och människor.” 

Ett bestående spår av utställningen blir land art-konstverket "Bo" på Konstmuseets framsida, en permanent installation, en blomsteräng med en gång av ölandssten och bänkar att sitta på. Norrköpings Biodlarförening placerar en bikupa i närheten.

Cecilia Edefalk berättar att hon ända sedan barndomen tyckt att gräsmattan framför museet varit så tråkig – nu har hon åtgärdat det.

Trots dålig tajming på utställningen med tanke på coronaviruset känns det ändå rätt att ställa ut i Norrköping nu, säger Edefalk, då hon vill få ut ett budskap om kontakt med klimatet och det andliga, att man ska ta vara på sin känslighet.

Cecilia Edefalk samtalar med stenar, naturen och döda konstnärer. Hon säger själv att hon är medial. Besökare kan lyssna på en audioguide där hon samtalar med konstnärer i Konstmuseets samling, som Ivan Aguéli (1869-1917). 

Hon berättar att det tog henne hårt när en stor björk utanför hemmet i Kärrtorp sågades ned. Hon tog vara på delar av den, som är med i Norrköping, och gjorde också bronsversioner, skulpturer i utställningen.

Utställningen öppnar i dag, 28 mars, och pågår till 4 oktober. Det blir ingen traditionell vernissage på grund av covid-19, men besökarna kan ta del av utställningen på egen hand, då museet är öppet som vanligt.

Karta: Norrköpings Konstmuseum
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!