Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hon ska få Klockaretorpet i rörelse

Under ganska många år utgjorde Klockaretorpets centrum en ganska ödslig plats, nu börjar här spira av liv igen.

Cyntia Botello ska utveckla en dansgrupp i Klockaretorpet.

Cyntia Botello ska utveckla en dansgrupp i Klockaretorpet.

Foto: Sarah Olsson

Norrköpings kommun2020-03-06 15:00

Det är nästan på dagen 40 år sedan hon kom hit, Aina Kagevik, hela Klockaretorpets morsa.

– Folk får säga vad de vill om Klockaretorpet, men jag tycket det är bra, säger hon när vi nu möts i lokalerna till det som en gång var postkontor och pizzeria.

Under åren har hon sett stadsdelens centrum förändras. Här fanns Konsum, barnvårdscentral, tandläkare och damfrisering. Aina pekar ut var de låg. Nu är de borta, men Aina står stadigt, alltid lika engagerad i stadsdelens människor.

– Jag har hållit igång sen jag flyttade hit, konstaterar hon.

Hon är vice ordförande i KIS, Klockaretorpet i samverkan, ordförande i den lokala PRO-avdelningen och kvällsvandrare. Sedan nio år tillbaka driver hon också en dansgrupp. Hip hop och street dance för barn och ungdomar upp till 16 år. Allt ideellt.

Kanske var dansgruppen det första lilla fröet till det som nu håller på att utvecklas här i nyöppnade Kunskapens hus. Här ska nämligen ett dansprojekt drivas med dansaren Cyntia Botello som konstnärlig ledare. De senaste dagarna har hon vandrat runt i stadsdelen och observerat omgivningarna. Det är lite rörelse, tycker hon.

– Det är väldigt tomt. Folk sätter sig i sina bilar, åker och jobbar, kommer tillbaka och är inne i sina hus eller åker iväg på aktiviteter, säger hon och tänker efter ett ögonblick.

– Det skapar en nyfikenhet hos mig. Hur kan den här stadsdelen röra sig mer?

Projektet Möten i Dansen är ett treårigt projekt som drivs av Region Östergötland och Riksteatern Östergötland. Det genomförs på tre olika orter: Vadstena, Motala och i Klockaretorpet i Norrköping. Här ska det pågå i ett år i samarbete med bland andra nämnda KIS och Hyresbostäder och går under det dubbeltydiga namnet "Like Dance".

– Antingen som "gillar dans" eller "liknar dans", förklarar Cyntia.

Tanken är att hon som konstnär ska använda sig och inspireras av det hon ser i stadsdelen för att med de som vill starta upp en dansgrupp. Tillsammans ska de utforma projektet och förhoppningen är att det sedan ska leva vidare i egen form. De börjar med att ha tillfällen för ungdomar på fritidsgården varje torsdagseftermiddag. Under Dansens vecka i slutet av april kommer sedan PRO:s sedvanliga söndags-tipspromenad ha temat dans och då hoppas Cyntia att de kan få med sig fler vuxna.

– Kanske kan vi fånga upp några damer som vill göra dans, säger hon hoppfullt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!