Han har fått pris för roll i filmen Lantisar

Skådespelaren Peter Sjöquist, 55, ursprungligen från Norrköping, har fått pris för sin roll som pappan i filmen "Lantisar".

Skådespelaren Peter Sjöquist, aktuell i filmen "Lantisar", talar om en nyfunnen lokalpatriotism när han besöker Norrköping.

Skådespelaren Peter Sjöquist, aktuell i filmen "Lantisar", talar om en nyfunnen lokalpatriotism när han besöker Norrköping.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Norrköpings kommun2019-11-08 15:00

Peter Sjöquist är lite av en doldis, då han i över 30 år har varit röstskådespelare, och bland annat gjort den svenska rösten till Sirius Black i "Harry Potter".

Han är bosatt i Stockholm, men funderar allvarligt på att flytta tillbaka till barndomsstaden Norrköping, då han ser hur den tråkiga och lite uppgivna stad han en gång lämnade på 1980-talet nu har ett annat "go" och sjuder av kreativitet, inte minst på filmområdet.

– Norrköping är på väg att bli en betydande del av Film-Sverige med Crazy Pictures, Norrköpings filmfond, filmfestivalen Flimmer, Cnema och nu senast invigningen av Norrköpings Studios, säger Peter Sjöquist, på besök i Norrköping.

Norrywood, eller Northwood, växer så det knakar och det finns många entusiaster här, säger han, numera stolt över Norrköping och sitt ursprung. Nyligen spelade han in en kortfilm på Vikbolandet.

Peter Sjöquist har en bakgrund som film- och teaterintresserad punkare i Norrköping. Många minns honom under smeknamnet "Dino". Han såg smala filmer på Harlekinen och blev som 17-åring, efter att ha varit med i arbetarspelet "Stiga vi mot ljuset", upptäckt av Gun Jönsson som gav honom en roll i filmen "Sova räv".

Efter det gick han på Teaterhögskolan i Stockholm och fick en roll i tv-serien "Lackalänga". Hans dåliga självförtroende, "jag har aldrig vågat ta för mig", och alkohol satte krokben för karriären på scenen, därav dubbningsuppdragen. Numera är han sedan många år tillbaka nykter alkoholist.

När det lilla filmbolaget Backa Studios i Örebro gjorde independentfilmen "Lantisar", en film om att hitta hem, fick han rollen som pappan till Madeleine som återvänder från Stockholm till den lilla ort hon en gång lämnat. Besöket ger henne en ny syn på landsbygden.

Filmen är mestadels inspelad i Askersund, där den hade premiär i augusti. Filmen vann nyligen flera priser på Västerås internationella filmfestival: Best Nordic Film, Best national director och så Best national male actor, ett pris som gick till Peter Sjöquist.

Nu har den sålts in till ett 15-tal biografer i landet. Filmen kommer att visas på Flimmer i Norrköping den 1 december.

Hoppas du på fler filmroller nu?

– Självklart, nu äntligen, säger Peter Sjöquist.

Samtidigt skriver han på en roman som tar avstamp i Norrköping, "Fragment, som om vi aldrig fanns", om en medelålders skådespelare – men den är inte självbiografisk.

Peter Sjöquist på ett nostalgibesök på Harlekinen på Konstmuseet där han sett många filmer som ung.
Peter Sjöquist på ett nostalgibesök på Harlekinen på Konstmuseet där han sett många filmer som ung.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!