Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Zarahs drängar och pigor får pris

Zarahs drängar och pigor får årets Zarah Leander-stipendium. Det är första gången som en grupp belönas med priset som delas ut till minne av stjärnan.

En pigas liv. "Tack vare Zarah" är baserad på dagboksanteckningar och handlar om Birgits liv som lill-piga på Lönö på 40-talet.

En pigas liv. "Tack vare Zarah" är baserad på dagboksanteckningar och handlar om Birgits liv som lill-piga på Lönö på 40-talet.

Foto:

NORRKÖPING2015-06-18 09:00

Det är för uppsättningen "Tack vare Zarah" som den Vikbolandsbaserade gruppen Zarahs drängar och pigor får stipendiet.

– Vi har tidigare gett priset till enskilda personer. Men ibland måste man tänka om, för att inte fastna i en genre och enbart belöna enstaka stjärnor. Nu har vi valt en grupp som är verksam idag. Den ger också en annorlunda bild av Zarah – som vikbolänning, arbetsgivare och privatperson, säger Lars-Olof Johansson, ordförande i Zarah Leandersällskapet.

"Tack vare Zarah" är en musikalisk sannsaga om livet på Zarah Leanders Lönö under 1940-talet. Margareta Gustavsson har skrivit manuset som utgår ifrån hennes mamma Birgits liv som piga på Lönö under 40-talet.

– Det handlar om en liten fling som hon hade på Lönö på 40-talet, säger Margareta Gustavsson.

– Det är väldigt personligt. Min mamma gick bort i oktober förra året och hann aldrig se föreställningen, men hon hann läsa manus och kunde godkänna allt.

Margareta Gustavsson och Katrin Kyrling-Fri hade i många år talat om att göra något kring Zarah Leanders rika sångskatt. Startskottet till den dramatiserade berättelsen om Birgit var ett utdrag ur en dagbok, skriven av en de ungdomar som arbetade på Lönö på 40-talet, som de fick för några år sedan. Genom dagboken avslöjas en liten kärlekshistoria mellan Birgit och Nils – en annan av de anställda på gården.

– Även min pappa dyker upp i föreställningen och det har killen som blev ratad skrivit om. Men slutet blir positivt. Hade inte mina föreäldrar träffats hade jag inte kommit till världen. Då hade det blivit på ett annat vis, säger Margareta som agerar berättare i föreställningen.

I prismotiveringen nämns att ensemblen fint väver ihop kärlekssagan med fjorton av Zarah Leanders tidlösa sånger – och på så sätt bidrar till att hålla stjärnans artistiska och musikaliska arv levande.

– Vi tycker att Zarahs låtskatt är enorm. Sångerna bara kom till oss och föll på plats när vi jobbade med manuset. Vi har fått flera frågor om vi har specialskrivit sångerna, men det har vi absolut inte, säger Margareta.

– Vi ville inte göra "Ska du se en stjärna" och försöker heller inte låta som Zarah. Istället görs mer personliga tolkningar.

I föreställningen framförs sångerna av Hans-Ola Danielsson och Katrin Kyrling-Fri, till pinao av Elisabet Hellman, erfaren körledare och känd som Vikbolandsspelens kapellmästare. Regissör är Annika Listén, koreograf som varit verksam på en rad Stockholmsteatrar. Men Margareta Gustavsson är noga med att framhålla betydelsen av alla tio som arbetar med föreställningen när den spelas för grupper vid Smedstorps magasin vid Östra Husby.

– Utan dem alla – från kaffeflickor till regissör – skulle det inte fungera, säger hon.

Stipendiet är på 10 000 kr och delas traditionsenligt ut i samband med en konsert på Zarahdagen den 19 juli i Häradshammars bygdegård.

Tidigare mottagare av stipendiet

2008: Birgitte Pettersson

2009: Jörgen Mulligan

2010: Mattias Enn

2011: Anders Eldeman

2012: Arja Saijonmaa

2013: Evabritt Strandberg

2014: Karin Pagmar

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!