Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vardagslivet och konsten i "All denna jävla lycka"

"All denna jävla lycka". Så heter den stora retrospektiva utställningen med måleri av konstnären Anna Sjödahl på Konstmuseet i Norrköping.

Utställningsintendent Helena Scragg vid Anna Sjödahls ikoniska verk "Vår i Hallonbergen" från 1972. Utställningen visas på Konstmuseet från den 25 september till 27 februari.

Utställningsintendent Helena Scragg vid Anna Sjödahls ikoniska verk "Vår i Hallonbergen" från 1972. Utställningen visas på Konstmuseet från den 25 september till 27 februari.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Norrköping2021-09-24 14:00

"Anna Sjödahl – All denna jävla lycka" samlar över fyrtio år av Sjödahls konstnärskap, genom ett stort och varierat urval av hennes måleri, teckningar och skulptur.

Politisk laddade verk som "Vår i Hallonbergen", en parafras på Munchs "Skriet", här i förortsmiljö i Stockholm, möter i utställningen mindre kända sidor som landskapsmåleri från Uknadalen söder om Åtvidaberg, där Anna Sjödahl tillbringade mycket tid under sommarhalvåret, i den gamla skolan i Stjälkhammar.

undefined
Anna Sjödahl i Stjälkhammar i Uknadalen. Hon dog alldeles för tidigt, 66 år gammal, efter en tids sjukdom.

Anna Sjödahl (1934-2001) var på 60- och 70-talen en tongivande röst, och hennes konst har inspirerat nya generationer konstnärer. Utställningen på Konstmuseet, som producerats i samarbete med flera andra konstmuseer i Sverige, visar på hennes bredd.

– Hon har fallit lite i glömska. Jag tror att det har att göra med att på 80-talet blev det helt andra värderingar i samhället som tog mer plats om man jämför med 60- och 70-talen. Jag tror att när publiken kommer hit och ser de här fantastiska verken så kommer man att slås av vilken fantastiskt skicklig, rolig, smart och intelligent konstnär hon är, säger curator Helena Scragg.

Under konstutbildningen, 1953 till 1964, föddes Anna Sjödahls fyra barn, en vardag som tog plats i hennes konst.

– Jag tänker på begreppet "det personliga är politiskt" som lanserades under 70-talet, säger Helena Scragg.

undefined
Installationen "Frukost i det gröna" i akrylplast, och en målning från 1959 där en tallrik far fram som en rymdfarkost.

Här finns installationen "Frukost i det gröna" från 1967, en förstelnad dukning i akrylplast, "Tallrik, tallrik i disken där", en målning på rostfritt stål från en diskbänk, med en tallrik som en fullmåne, och "Konstnären som tonårsmorsa" från 1979, en parafras på Picasso. I "Barbros drömmar" svävar en naken adonis ovanför förortens grå höstrusk.

undefined
Helena Scragg visar målningen "Tallrik, tallrik i disken där", från 1967.

I utställningen finns en tidslinje som är kopplad till Sjödahls liv, men här har man också listat viktiga årtal kopplade till jämställdhetsfrågor och samhällsreformer.

Ett tema i utställningen är också den snabba tekniska utvecklingen och dess påverkan på oss människor.

– Vi tror verkligen att det här har mycket att säga för en ung publik, det är frågor som är lika relevanta i dag, säger museichef Helena Persson.

Utställningstiteln är ett citat från Sjödahls anteckningsbok nyårsaftonen 1972: "All denna jävla lycka o värme som man ska vara upphov till som kvinna/mor!"

Utställningen, som också rymmer senare måleri, från 1980- och 90-talen, visas från den 25 september till 27 februari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!