- I flera år har vi talat om att lyfta fram vännernas gåvor. Det blev ett väldigt fint sammanhang nu, när vi vänt och vridit på våra samlingar och samlande som fenomen, säger museichef Helena Persson.
Utställningen, som visas i Galleri 5 och i trapphuset, består av ett urval av konstverken från vänföreningen. Här finns bland annat den första gåvan, Gösta Sandels välkända Självporträtt från 1919 och den senaste, Siri Meyers Teaterlogen målad 1927. Ordförande för Konstmuseets vänner Anna-Karin Ekberg berättar att inköpen sker i dialog med museet.
- Det är inte så att vi springer iväg och köper något som vi tycker är fint. Vi vill ha ett godkännande, även om vi kanske inte måste ha det, säger hon.
En katalog har tagits fram till utställningen, med glänsande texter om verken, skriven av tidigare museichef Bo Sylvan.
- Det har varit roligt att fördjupa sig i materialet, att möta de här ikonerna igen, men också att se hur man tänkt när man köpt in konsten, säger han.
Pedagogisk betydelseBo Sylvan berättar att de konstverk som vännerna donerat har handlat om att komplettera och förstärka samlingarna. Men han lyfter också fram verkens museipedagogiska värde.
- När vi diskuterade inköpet av Peter Dahl Vem är krogens konung tog vi inte bara fasta på hans fria måleri, utan även de konsthistoriska referenserna, säger Bo Sylvan.
Kompositionen kan exempelvis jämföras med Rembrandts Claudius Civilis och händernas utstuderade gester känns igen från Leonardo Da Vincis Nattvarden, men Bo Sylvan noterar att Dahl i stora drag spegelvänder motivet i Da Vincis freskomålning.
I oktober kommer ytterligare ett tillskott till samlingarna, då kommer vännerna att lämna över en gåva till museet med anledning av 100-årsfirandet. Vad det blir är än så länge hemligt.
Läs hela artikeln om utställningen pågår till den 9 juni i lördagens Folkbladet.