Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Utställning visar hur konsten i Inre hamnen ska se ut

Nu är det klart hur konsten i Inre hamnen ska se ut. Fyra av de fem konstnärernas skisser presenteras på en utställning på Konstmuseet, som hoppas kunna öppna snart.

Mattias Åkeson, intendent för offentlig konst, hoppas snart kunna visa utställningen om konst i Inre hamnen, en trappa ned i Konstmuseet. Samtliga verk knyter an till hamnens historia.

Mattias Åkeson, intendent för offentlig konst, hoppas snart kunna visa utställningen om konst i Inre hamnen, en trappa ned i Konstmuseet. Samtliga verk knyter an till hamnens historia.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Norrköping2021-03-18 15:00

Utställningen "Inre hamnen – platsen och konsten" stod klar i höstas lagom till det att Konstmuseet tvingades stänga på grund av pandemin. Då ingen kunnat se den får utställningen stå kvar över Kulturnatten den här hösten.

– Det är ett stort intresset för Inre hamnen i sig som stadsdelsprojekt, men det finns också ett intresse för konsten som ska bli där. För Norrköping är det en jättesatsning att vi går in med fem konstprojekt, säger Mattias Åkeson, intendent för offentlig konst.

Efter en upphandling var det fem konstnärer som fick uppdrag. De kom in i ett tidigt skede, och har vid skissarbetet samarbetat med landskapsarkitekter. Processen med att ta fram de slutgiltiga skisserna rullade över ett års tid.

undefined
Michael Johansson bygger upp sina skulpturer vid Kanontorget/Kanonparken av långsmala vardagsföremål som anknyter till platsen.

Här visas fyra av konstprojekten, varav de flesta ska stå klara 2023, det femte har en annan tidsplan. Michael Johansson, som fått Kanontorget på sin lott, kallar sitt projekt "5x5", med utgångspunkt i de pentagonformer som finns där i sittmoduler. Han ska göra fem skulpturer, varav en på andra sidan vid Tullhuset. Johansson bygger upp tredimensionella verk, ramverk, av långsmala vardagsföremål, som ska härleda till hamnen som arbetsplats och den blivande boendemiljön. 

undefined
Aleksandra Stratimirovic har i sina ljusskulpturer vid de nya kanalerna inspirerats av lanternor och skeppslyktor.

Aleksandra Stratimirovic gör ljusskulpturer i form av stora lanternor eller skeppslyktor längs promenadstråket vid de nya kanalerna. Hon har hämtat inspiration vid besök i Stadsarkivet, och Stadsmuseets magasin. Här hittade hon även tapetrester som konstnären Fritz Grahn, som hade sin ateljé på Saltängen, samlat vid rivning i kvarteret på 60-talet. Formelement därifrån använder hon i en laserprojektion, som tecknar mönster på kajväggen vid Pixeltorget.

undefined
"Jollybobs" av Peter Johansson och Barbro Westling följer diagonalen i andra etappen av Inre hamnen, som en markering av en farled.

I etapp två av Inre hamnen finns en spårdragning som kallas diagonalen, och som ska bli ett gång- och cykelstråk. Här ska Peter Johansson och Barbro Westling sätta ut höga, vridbara skulpturer, som markörer på en farled, i projektet "Jollybobs", som knyter an till en sång av Lasse Dahlquist. 

Åsa Jungnelius kallar sitt projekt på södra kajen och vid Sylten för "Den nya världsutställningen", med en blinkning till konst- och industriutställningen 1906 i Norrköping. Då det är mer oklart vad som ska hända på södra kajen blir hennes projekt av mer temporär karaktär, med paviljonger, tankar kring hållbarhet, och stadsodling där industrispåret i dag går längs Hamnbron.

undefined
Åsa Jungnelius kallar sitt projekt på södra kajen och vid Sylten för "Den nya världsutställningen".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!