– För mig är detta inte bara en utställning – det handlar om mitt liv.
Så säger Katrine Helmersson om den generösa utställningen på Konstmuseet som samlar verk från hela hennes konstnärskap.
Evigt mänskliga frågorKatrine Helmersson räknas till en av vår tids största svenska konstnärer. Genom sina skulpturer av gips, lera, brons, papper och tyg berör hon evigt mänskliga frågor om födelse, fertilitet, sexualitet och död. Inspirationen kommer från möten med andra kulturer, religioner och naturens kraft, men också från den västerländska konsthistorien och djupt personliga livserfarenheter.
– Katrines konstnärskap är väldigt unikt. Konsten är hennes liv. Det känner man när hon pratar om sina verk. De bär på personliga upplevelser av att vara kvinna, vad fertilitet innebär och att vara gravid och ge upp sin kropp. Det handlar om att uppleva, känna och erfara, säger intendent Helena Scragg.
– Ofta säger man att konst handlar om vad det är att vara människa. Det är just vad Katrines konst kortfattat handlar om. Hennes konstnärskap är klassiskt och kommer att finnas kvar om hundra år när vi skriver konsthistorien. Då känns hon självskriven. Hon har en enorm precision och varenda konstverk är så utsökt, fortsätter hon.
Museet hakade påIdén att ställa ut Helmerssons verk började med att Helena Scragg fick syn på ett ärgat verk på en magasinshylla – "Eros I-IV" från 1992 (nu återställt till sitt ursprungliga skick).
– När det låg på hyllan fångade de mitt öga. Det är ett ikoniskt konstverk som jag har mött i böcker och recensioner, säger Helena Scragg.
När Kulturhuset i Stockholm bad att få låna verket till en retrospektiv utställning, hakade Konstmuseet snabbt på. Nu visas en bred översikt av Helmerssons skulpturer från de senaste 25 åren i galleri 3 och 4.
Unikt öte
Men i galleri 5 sker också ett unikt konstnärligt möte mellan Katrine Helmersson och den välkände afrikanske konstnären AbdoulayeKonaté som hon lärt känna genom resor till Mali. De ställde ut tillsammans på en kulturfestival i Ségou i sydvästra Mali och ville göra om det på svensk mark.
– Vi är otroligt stolta att få vara den institution som förverkligar idén. Det känns väldigt stort och viktigt för oss, säger Helena Scragg.
Adrianes trådEfter resor till Mali skapade Katrine Helmersson den vulkanliknande skulpturen "Adriane/Mont Rouge" i obränd lera, influerad av bland annat lerhusarkitektur och mytologiska föreställningar. På Konstmuseet visas en bronsversion av skulpturen som var alltför skör för att flyttas. Titeln anspelar på den grekiska myten om Adriane och hennes garn som räddar Theseus ut ur odjuret Minotaurus labyrint. Gestaltningen fångar likt ett lasso in både den räddande tråden och den gäckande labyrinten.
– Sedan jag gick på dagis har jag älskat att ringla med lera, erkänner Katrine Helmersson. Nu ser jag de lagda varven som årsringar där helheten formar mitt liv.
Genom AbdoulayeKonaté inspirerades Katrine Helmersson att arbeta i tyg. Den textila skulpturen "Pochoir" (betyder tomrum på franska) tronar på golvet i galleri 5 och påminner om "Adriane/Mont Rouge" med sin ringlade form, fickor och håligheter. Den är gjord av afrikanskt tyg, men verket har skapats i Sverige tillsammans med skräddare och repslagare från Handarbetets vänner.
Sociala reflektionerTygets svärta återkommer i AbdoulayeKonatés väldiga textilverk "Power and Religion". Tolerans och harmoni mellan människor är nyckelord för konstnären som i verket reflekterar över makt, politik och religion. Bland de uppenbara symbolerna för makten och två världsreligioner finns många små riskorn, tänkta att påminna om amuletter.
Men det verk av AbdoulayeKontaté som är djupast rotad i hans kultur är "Gris Gris Blanc" (Grå grå vit), där det vita tyget signalerar andlighet och formen anspelar på den typ av traditionella mantlar som bärs av jägare och människor med en rituell roll i det malinesiska samhället.
– Man syr fortfarande in saker i klädesplaggen, troféer, amuletter eller andra lyckobringare, för att man ska lyckas förse sin familj och by med mat. Detta är en poetisk tolkning av den traditionen, berättar Helena Scragg om det tvådelade verket.
Om ungefär en månad kommer en bok om Katrine Helmersson och Abdoulaye Konaté med texter av bland andra konstkritikern Peter Cornell och brittiska Tessa Jackson vid Iniva, ett institut som arbetar på uppdrag av den brittiska regeringen i syfte att få en mer pluralistisk historieskrivning.
– De har en viktigt roll att hjälpa Abdoulaye Konaté att ställa ut på den europeiska konstecenen. De har också beställt ett av de verk som vi visar i utställningen, berättar Helena Scragg.
Dessutom kommer poeten Ann Jäderlund att skriva ett par dikter som knyter an till verk i utställningen. Boken innehåller bilder från utställningen och intervjuer med de båda konstnärerna.
Utställningen på Konstmuseet öppnar idag och pågår till den 17 maj.