Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ull och lin på utställning

Textilt hantverkskunnande och naturliga material som ull och lin ägnas en utställning på Arbetets museum.

Garner i regnbågens alla nyanser.

Garner i regnbågens alla nyanser.

Foto: Robert Svensson

NORRKÖPING2011-05-27 03:00

Bakgrunden är att både Björke Vävstuga och Östergötlands Ullspinneri firar 30 årsjubileum i år. Det uppmärksammas nu på Arbetets museum i utställningen Ull & lin i kreativt möte som öppnar i morgon, lördag, och pågår hela sommaren.

Det var 1981 som de två textilföretagen drog igång sin verksamhet i Östergötland. På Östergötlands Ullspinneri är drivkraften att förvalta en hantverkstradition som är på väg att försvinna.

- Jag är uppväxt i ulldamasker och ulltröjor och förfasades över hur fina textilindustrier lades ner på 70-talet. Min man och jag besökte Stadsmuseet i Norrköping, där vi träffade gamla spinnmästare. Tack vare hjälp från dem vågade vi köpa ett spinneri som lades ner. Därför ligger Norrköping mig varmt om hjärtat, berättar Ulla-Karin Hellsten.

Spinneriet har fyra gånger fått utmärkelsen "Utmärkt svensk form", bland annat för sin storsäljare - den jacquardvävda fårfilten av formgivaren Ulla-Karin Hellsten. Fårfilten är inspirerad av en filt med kaniner på som Ulla-Karin hade som liten.

- Vi behövde hitta nya vägar med våra garner. Jag tänkte att dagens barn väl också behöver något varmt.

Fårfilten i Tokyo
Den prisbelönade filten har betytt mycket för ullspinneriet. Den tog dem till en designutställning i Tokyo. Detta ledde vidare till ett samarbete med en japanska kund - många av de japanska användarna har filten på kontor med luftkonditionering.

- Numera säger jag aldrig att det är en barnfilt, det är en liten filt med får på som passar lika bra för en vuxen människa som till en bebis, säger Ulla-Karin Hellsten.

I utställningen visas en film om tillverkningsprocessen från fåren i hagen till spinningen, vävningen och den färdiga filten.

Björke Vävstuga är idag ett populärt besöksmål. Vävstugan har tio vävstolar som går åtta timmar om dagen och sju anställda. Men det började som en hobby.

- Vi var hemmafruar och hade vävningen som gemensam hobby. Vi växtfärgade, tovade, spann ull och hade får - tills vi bestämde oss för att satsa på vävning. Ska man utveckla verksamheten måste man inrikta sig på en sak, säger Britta Eriksson.

Drällteknik och färg
I utställningen visas bland annat smakprov på deras tyger. Där finns bland annat Häradsdräll, ett 30 år gammalt skimrande mönster med breda bårder som från början handvävdes.

- Det som är typiskt för oss är att vi jobbar med drällteknik och använder mycket färg, fast nu har det varit populärt med mycket svart, vitt och grått, säger Britta Eriksson.

Ambitionen med utställningen är att ge kunskap om råmaterialen och förståelse för ett kulturhistoriskt värdefullt hantverkskunnande. Men museet vill också ge utrymme för besökarens skaparlust. Här finns möjlighet att broderiklottra, väva, virka och tova för att själv bidra till utställningens form och utseende. Under sommaren kommer dessutom museet att hålla workshops kring olika tekniker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!